Tak wygaladaly rurki podczas spawania w oslonie obustronnej.
Przygotowanie
Tak podczas samego spawania
po spawaniu
Czesc rurek juz pospawana i przymierzona do flansz, okazalo sie, ze z 6 rurek 3 z nich sie skrocily

i trzeba bylo je wydluzyc nawet o 1cm.
Jak juz pospawalismy rurki (ja i kolega), czas na polaczenie juz na stale rurek z flanszami, trzeba bylo troche pomyslec w jaki sposob to zrobic, bo spawajac nie po kolei mozna bylo doprowadzic do tego, ze nie zespawamy 2 ostatnich rurek, ale udalo sie cos tam wyglowkowac.
1 para do spawania tak przygotowane,
mozna powiedziec ze na tym narazie zakonczylismy, dlaczego? Zlamalismy palnik TIG-a, mialem koncowke flex i koledze strasznie sie podobala wyginal ja w kazdym kierunku jak tylko mogl(zamiast reki) i sie w koncu zlamala.
Tu czekaja nastepne do pospawania
Koncowka sie zlamal ale sa juz nowe

i to o wiele lepsze dobrze, ze wybralem sie do sklepu pogladalem palniki i wybralem pare ciekawych koncowek lepsze palniki i mniejsze
Tu porownanie mojej wczesniejszej koncowki do nowej ta wieksza to sr 17F z soczewka gazowa, a ten drugi to sr 9F z bardzo dluga koncowka i waska zeby mozna bylo pospawac rurki przy samej turbinie(na powyzszych zdjeciach widac jakby to bylo proste,ale niestety nie jest, podejzewam ze ta koncowka duzo mi ulatwi prace).