Turbo Coupe E36 (Porsche-Killer): zakuty S50B30 + GT4088

Projekty zakończone jak i w trakcie. Tylko poważne modyfikacje.
ODPOWIEDZ
hz10
Forumowicz
Imię: Hubert

Re: Turbo coupe E36 / korona. Stage III - w budowie

Post autor: hz10 »

patrząc na fotki korb i napisów to można napisać że na pewno są produkowane w australii :smile2: ach ta powtarzalność czcionki :clap:
ps, naprawde wierzysz że to nie z chin?
Awatar użytkownika
korona
Administrator
Imię: Adam

Post autor: korona »

Nie wierzę, tylko jestem 1000% pewien że są produkowane na miejscu w Australii. PPM jest jednym z największych producentów wyczynowych kutych komponentów do wszystkich silników - tłoki, korbowody, dźwigienki. Mają takich dystrybutorów jak chyba najbardziej znany na świecie Top End Performance z USA który z kolei zaopatruje najszybsze i najmocniejsze teamy na świecie. Porządnie rozeznałem rynek, mam nawet naocznych świadków z Austarlii mieszkających niedaleko fabryki :heh: z tamtejszych for, którzy potwierdzają fizyczną produkcję od A do Z na miejscu. Jakość PPM jest naprawdę niepodważalna, więc nie porównuj proszę moich cudeniek do chińczyków po czcionce :blink2:

Tymczasem odebrałem kolejną przesyłkę, a w niej takie coś:
Obrazek
DET3 będzie panował nad elektroniką, widoczny przewód to wejście na wbudowany map-sensor, nie mam ochoty na jeszcze więcej kabli więc zamówiłem wersję z MPX wewnątrz obudowy.
www.turboBMW.pl
Awatar użytkownika
korona
Administrator

W zeszłym tygodniu blok poszedł do obróbki, dzisiaj go odebrałem :clap:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i powali zabieram się za składanie wszystkiego w całość
www.turboBMW.pl
k64
Forumowicz
Imię: Kamil

Post autor: k64 »

pieknie, dlaczego lepiej jak sa takie drobne rysy niz polerka w cylindrach, wiadomo polerka i tak sie zrobi i tak przez tarcie ale?

pieknie to wyglada. :heh:
tony
Nowy na forum
Imię: Grzegorz

Post autor: tony »

Jeśli dobrze kumam to robi się honowanie(takie ryski) żeby olej lepiej przywiera do ścianek cylindrów.
Awatar użytkownika
korona
Administrator

Te ryski to honowanie, mają na celu "utrzymanie" filmu olejowego na cylindrze, aby działało to właściwie ważna jest głębokość honowania i odpowiednie nachylenie względem osi, więcej info jest tu: http://www.turbobmw.pl/viewtopic.php?f=9&t=395" onclick="window.open(this.href);return false;
www.turboBMW.pl
mcgiver
Turbo-Team
Imię: Rafał

Post autor: mcgiver »

. pisze:pieknie, dlaczego lepiej jak sa takie drobne rysy niz polerka w cylindrach, wiadomo polerka i tak sie zrobi i tak przez tarcie ale?

pieknie to wyglada. :heh:
jakby nie te ryski to niedotarł byś pierścieni.
dlatego nie ma sensu wymiana samych pierscieni , bez honowania
Awatar użytkownika
korona
Administrator

Dokładnie, powiem więcej, czasem jak mam do odratowania jakiś silnik w stylu kosiarka czy motorower, a cylindry wytarte są na gładko - "honowanie" robię papierem ściernym. Co prawda nie jest to to samo co obróbka w zakładzie na odpowiednich maszynach, ale można to samo zrobić przy wymianie pierścieni w samochodowych silnikach, pod warunkiem że cylindry nie mają jeszcze rantów i wzdłużnych głębokich rys czy przytarć.
www.turboBMW.pl
corey
Forumowicz
Imię: Paweł

Post autor: corey »

wskrocie bez honowania nie ma jazdy.
to ktore widac na zdjeciu jest jeszcze i tak lajtowe. w pl zaklady bardzo boja sie tego zabiegu, robia to bardzo delikatnie - zawsze trzeba poprawiac.
w fabryce pierscieni prima w lodzi uslyszalem kiedys ze tego nie wolno wogole robic bo cytuje "tylko dziura sie powieksza" :frusty: :ohmy:

korona - sprawdz czy kazdy rowek na pierscienie(piramidki) ma taka sama glebokosc, mala odchylka i bedzie dupa. robilem niedawno blok przyslany przez klijenta na dorobienie takich pierscieni i roznica w glebokosci rowkow byla 0,3mm - dramat, wykonywal to jakze slynny zaklad na krasnobrodzkiej w warszawie
lukas87
User
Imię: łuki

Post autor: lukas87 »

a te rowki na szczytach cylindrów to do czego to??
Awatar użytkownika
Grzesi(E30)k
Turbo-Team
Imię: Grzesiek

Post autor: Grzesi(E30)k »

Na piramidki.

Ale mięska to malusieńko zostało między cylindrami :eee:
-chałturnik-
Awatar użytkownika
Aquaz
Forumowicz
Imię: Beniamin

Post autor: Aquaz »

Może to przez te piramidki taka zmyłka :śmiech:
http://img256.imageshack.us/img256/94/bmw23.jpg
k64
Forumowicz

czyli bedzie piramidka + zwykla uszczelka seryjna wzmcniona np. obita miedzią + arp sruby + klej , a tloki to juz odprezajace? mysle nad swoim powoli i nie wiem co by bylo najlepsze :dry:
Awatar użytkownika
korona
Administrator

. pisze:czyli bedzie piramidka + zwykla uszczelka seryjna wzmcniona np. obita miedzią + arp sruby + klej , a tloki to juz odprezajace?
Nie będzie żadnych klejów, czy obicia miedzią. Za uszczelnienie komory spalania odpowiadają specjalne pierścienie wchodzące w wytoczone rowki, a za uszczelnienie kanałów wodnych i olejowych zwykła uszczelka wykonana na zamówienie, teoretycznie może być nawet z klingierytu i i tak wytrzyma. Całość oczywiście skręcona ARP.

Zacząłem składać dół silnika, na dzień dobry przekonałem się że krawędź obrobionych cylindrów jest ostra jak nóź :blink2: ała
Obrazek

Tu już wkręcone dysze natrysku oleju na denka tłoków
Obrazek

Obrazek

Pompa oleju dokładnie sprawdzona - wnętrze jak nowe
Obrazek

I wreszcie wał na miejscu, panewki główne nominalne, oryginał BMW (Kolbensmidt).
Poza tym fabrycznie nowa pompa wody widoczna niżej będzie dbała o chłodzenie mocno wysilonej jednostki.
Obrazek

Obrazek
www.turboBMW.pl
k64
Forumowicz

1.a to dlaczego uszczelke na zamowienie bierzesz a nie seryjną ? w seryjną tez sie chyba ladnie wżerą piramidy,

2. czy twoj material bedzie lepszy niz seryjna + miedz?

3.rozumiem ze piramidki uszczelnia bdb , ale dla gupoty smignal bym klejem no chyba ze to w czyms jest minusem ? - przy stosowaniu piramidek.

4.Miedziane obicia miales przeciez tak w 2,5 (2,8) i bylo chyba ok :mellow:

5. pasowanie tlokow na 10 a jakie miales poprzednio w 2,5 (2,8) ? normalnie to 0,8 na polkach do kupienia mam tloki kute i mam rozumiec jednak lepiej wziasc wiecej? jak to sie odbije na spalanie oleju tak z ciekawosci ,

6.uwazaj na ostre narzędzia rowniez :śmiech: ja dzis prawie uwalilems sobie palec i odpuszczam na 2dni az krew przestanie kapac , ubabralem na czerwono nowy WG ahhh :devill2: powodzenia :ph34r: :śmiech:
ODPOWIEDZ