Turbo Coupe E36 (Porsche-Killer): zakuty S50B30 + GT4088

Projekty zakończone jak i w trakcie. Tylko poważne modyfikacje.
ODPOWIEDZ
piotres
User
Imię: Piotrek

Re: BMW E36 M50 2.8 turbo - stage 2 /by: korona

Post autor: piotres »

korona pisze: obecny silnik, zakuty M50 2.8 będzie do sprzedania, sprawdzony i dotarty (ale bez korb Eagle tylko z korbami M50 135mm które wystarczą do 400KM i więcej). Turbosprężarka i osprzęt także.
Zebym jak tak mial e36 a nie z3 :frusty: :rozczarowany: .
bmw z3 2.8 roadster N/A
k64
Forumowicz
Imię: Kamil

Post autor: k64 »

piotres pisze:
korona pisze: obecny silnik, zakuty M50 2.8 będzie do sprzedania, sprawdzony i dotarty (ale bez korb Eagle tylko z korbami M50 135mm które wystarczą do 400KM i więcej). Turbosprężarka i osprzęt także.
Zebym jak tak mial e36 a nie z3 :frusty: :rozczarowany: .
ja bym wlasnie z3 wolal a nie e36. uturbiaj.

a ty adam jednego nie skonczyles do konca a juz o nowym myslisz, masz mistrza :ph34r: :piwo:
Awatar użytkownika
krismax
Forumowicz
Imię: Krzysztof

Post autor: krismax »

Drogi Adamie. Sądzę, że do sprzedaży obecnego silnika przyda się jakiś filmik jak autko jeździło. No chyba ze nie jeździło :ph34r:
S50B30 M3turbo
mcgiver
Turbo-Team
Imię: Rafał

Post autor: mcgiver »

najłatwiej bedzie sfilmować zegary jak się odbijają wskazówki od słupków .
tylko nie na koziołkach a na drodze :heh: .
żartowalem...tam nie ma słupków :wink2:
Awatar użytkownika
korona
Administrator
Imię: Adam

Post autor: korona »

Panowie, nie rozpędzajcie się tak :śmiech: wspomniałem tylko że silnik będzie do sprzedaży jak ukończę ten drugi więc na pewno nie w tym sezonie, prawdopodobnie w następnym, o ile w ogóle.... Krismax - filmy będą, już długo myślę jak zainstalować aparat (kamery nie mam) tak by widok był jak z miejsca kierowcy tak żeby nie było wstrząsów, tylko że przeszkadza mi cały czas głowa kierowcy :wink2:
www.turboBMW.pl
k64
Forumowicz
Imię: Kamil

Post autor: k64 »

korona pisze:Panowie, nie rozpędzajcie się tak :śmiech: wspomniałem tylko że silnik będzie do sprzedaży jak ukończę ten drugi więc na pewno nie w tym sezonie, prawdopodobnie w następnym, o ile w ogóle.... Krismax - filmy będą, już długo myślę jak zainstalować aparat (kamery nie mam) tak by widok był jak z miejsca kierowcy tak żeby nie było wstrząsów, tylko że przeszkadza mi cały czas głowa kierowcy :wink2:
ja mam pile motorowa wytnij tu i tam :śmiech: zarcik, no to mistrzu czekamy na filmik i wez zajedz na hamownie , moze bedzie pierwszy pozadny wykres na forum :wink2:

chyba nie bylo, turbina jest twoja chlodzona woda? wzioles wyjscie i wejscie z ogrzewania przepustnicy? jest to obojetne jak sie podlaczy do turbiny? (byle obieg zamkniety no nie? ) :piwo:
Awatar użytkownika
krismax
Forumowicz
Imię: Krzysztof

Post autor: krismax »

Słabo śledzicie forum... Adam nie ma już turbiny chłodzonej wodą. Poprzednia była.

Adamie jeśli wpadniesz na jakiś ciekawy patent dot. montażu aparatu czy kamery daj mi znać :rolleyes2:
S50B30 M3turbo
mcgiver
Turbo-Team

korona nie moge teraz znależc ale cos kojarzę że pisałes gdzieś ze jeżdzisz na docisku m57 ale nie uzywasz samoregulacji.
dlaczego?
i jeszcze druga kwestia ; pisałeś kiedyś coś o projekcie sprzegła 2 tarczowego .
zrealizowałeś to?
własnie mi dziś zaświtał genialny pomysł na takie sprzegło :devill2:
Awatar użytkownika
korona
Administrator

mcgiver pisze:korona nie moge teraz znależc ale cos kojarzę że pisałes gdzieś ze jeżdzisz na docisku m57 ale nie uzywasz samoregulacji.
dlaczego?
i jeszcze druga kwestia ; pisałeś kiedyś coś o projekcie sprzegła 2 tarczowego .
zrealizowałeś to?
Nie używam samoregulacji bo bez tego mocniej skręcam docisk (zmniejszam odległość między dociskiem a zamachem).
Sprzęgła dwutarczowego jeszcze :wink2: nie zrobiłem. Koło zamachowe to nie problem, podobnie docisk i tarcze - wszystko wykorzystam z różnych modeli BMW. Problemem jest przekładka między tarczami która musi być połączona luźno z kołem zamachowym. Wiem jak to zrobić, myślałem nad wyfrezowaniem koła i wpuszczeniu odpowiednio wyfrezowanej przekładki z wypustkami, ale myślę że prędzej czy później przekładka uszkodzi zamach w miejscu osadzenia i może pojawić się problem z wysprzęglaniem (przekładka nie będzie luźno chodzić tylko zaklinuje się w zamachu). Można by też osadzić przekładkę pływająco na hartowanych trzpieniach - czym więcej tym lepiej, ale problem znowu ze zmieszczeniem wszystkiego na średnicy mniejszej od koła zamachowego. Pewnie myślałeś nad sposobem jej osadzenia w kole - podziel się pomysłami, co dwie głowy to nie jedna :heh:
www.turboBMW.pl
mcgiver
Turbo-Team

korona pisze:
mcgiver pisze:korona nie moge teraz znależc ale cos kojarzę że pisałes gdzieś ze jeżdzisz na docisku m57 ale nie uzywasz samoregulacji.
dlaczego?
zrealizowałeś to?
Nie używam samoregulacji bo bez tego mocniej skręcam docisk (zmniejszam odległość między dociskiem a zamachem).
Sprzęgła dwutarczowego jeszcze :wink2: nie zrobiłem. Koło zamachowe to nie problem, podobnie docisk i tarcze - wszystko wykorzystam z różnych modeli BMW. Problemem jest przekładka między tarczami która musi być połączona luźno z kołem zamachowym. Wiem jak to zrobić, myślałem nad wyfrezowaniem koła i wpuszczeniu odpowiednio wyfrezowanej przekładki z wypustkami, ale myślę że prędzej czy później przekładka uszkodzi zamach w miejscu osadzenia i może pojawić się problem z wysprzęglaniem (przekładka nie będzie luźno chodzić tylko zaklinuje się w zamachu). Można by też osadzić przekładkę pływająco na hartowanych trzpieniach - czym więcej tym lepiej, ale problem znowu ze zmieszczeniem wszystkiego na średnicy mniejszej od koła zamachowego. Pewnie myślałeś nad sposobem jej osadzenia w kole - podziel się pomysłami, co dwie głowy to nie jedna :heh:
trochę dla mnie dziwne :blink2: , tzn samoregulacje masz w pozycji zużytej tarczy , tak?
samoregulacja przecież słuzy właśnie do tego by zawsze trzymac minimalny odstep miedzy tarczą a dociskiem , a tym samym zawsze gwarantować że docisk będzie trzymał z maxymalna siłą bez względu czy tarcza jest nowa czy już sie zużyje.
niewiem czy kombinowałeś z zamachem w ten sposób aby zapewnić seryjne dla m57 osadzenie tarczy w zamachu ,ale ja będę próbował zminimalizować to do minimum w pozycji samoregulacji jak dla nowej tarczy.
co do mojego pomysłu , to narazie nie zdradzę szczegółów , ale efekty pokaze na forum , jak tylko to wykonam.
dodam ze nie widziałem takiego rozwiazania nigdzie , a plan narazie mam tylko w głowie :devill2: .
Awatar użytkownika
korona
Administrator

Wiem do czego służy samoregulacja, ale jak większość rzeczy w tym aucie wolę sprzęgło zrobić po swojemu.
www.turboBMW.pl
Awatar użytkownika
g-rad
Turbo-Team
Imię: Radek

Post autor: g-rad »

U mnie nabiliśmy tarcze i cofnęliśmy samoregulatory jak dla nowej, zdam raport po upalaniu czy zdaje to egzamin
Awatar użytkownika
korona
Administrator

Obudziłem bestię z zimowego snu, heh a sąsiedzi już myśleli że wreszcie będą mieli spokój :ph34r: . Strasznie zakurzona, 100dni bez dłuższej przejażdżki, jak ja to wytrzymałem :heh:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z nowym kolektorem auto ponownie do strojenia bo trochę szarpie w średnim zakresie obrotów, pewnie inna objętość układu. Dźwięk BOVa całkowicie inny - kopia HKS SSQV syczy bardzo głośno i w każdym zakresie doładowania, COSMO ma większą średnicę, dźwięk jest niższy i mniej donośny, ale to pewnie dlatego że nie przekraczałem 0,8bar, będzie więcej do upuszczania to i dźwięk będzie inny. Lada dzień do wymiany tłumik końcowy który od trzech miesięcy czeka na tylnej kanapie, potem sonda w wydech i heja :clap: Nareszcie wiosna

Obrazek

PS Naprawiłem linki niedziałających zdjęć, dodałem też parę zdjęć których mogło wcześniej nie być tak że warto przejrzeć od początku. Zdjęć z budowy mam może z 1tys, przejrzę je i wkleję parę ciekawych jak znajdę chwilę.
www.turboBMW.pl
Awatar użytkownika
sierRKA
Forumowicz
Imię: Sławek

Post autor: sierRKA »

Własnie. w końcu cieplutko...
ile ludzi jeszcze w swoich maszynach łapie się Adamie na emblemat 316i w Twoich rejonach? :śmiech:
"sierRKArs"-używane części samochodowe wszystkich marek. tel. 691-211-616
SUPERCHARGER JUZ POMPUJE
Awatar użytkownika
korona
Administrator

sierRKA pisze:Własnie. w końcu cieplutko...
ile ludzi jeszcze w swoich maszynach łapie się Adamie na emblemat 316i w Twoich rejonach? :śmiech:
No z takimi hamulcami trudno ukryć przeznaczenie auta. Najbardziej lubię jak mnie wyprzedzają, a na wysokości auta po prostu wciskam gaz :śmiech:
www.turboBMW.pl
ODPOWIEDZ