Dzięki chłopaki Obecnie auto stoi w garażu i w wolnych chwilach próbuję ogarnąć blacharkę. Było trochę częśći do wymiany, większość przykręcana ale błotnik tylny trzeba było wspawać:P Ci co widzieli moje auto potwierdzą, że nie dało się naprawić oryginalnego błotnika bo był bardzo zmasakrowany. Jakieś fotki żeby temat nie umarł
Auto cały czas stoi w garażu. Brak chętnego lakiernika . Po woli robię sobie pierdoły. Czeka dyfer ze szperą odrestaurowaną przez Karolo. Zamierzam również założyć czujnik temperatury oleju i wykorzystam do tego część instalacji po automacie. Mam już gotowe przewody biegnące z komory silnika do kabiny Wskaźnikiem temperatury będzie dotychczasowy ekonomizer w zegarach. Udało mi się uruchomić funkcję jak w zegarach M3 więc przeróbka właśnie jest w trakcie :P. Kolejnym detalem jest np gałka do zmiany biegów z wbudowanym przyciskiem do Kontroli Startu.
elmo0104 pisze:Auto cały czas stoi w garażu. Brak chętnego lakiernika . Po woli robię sobie pierdoły. Czeka dyfer ze szperą odrestaurowaną przez Karolo. Zamierzam również założyć czujnik temperatury oleju i wykorzystam do tego część instalacji po automacie. Mam już gotowe przewody biegnące z komory silnika do kabiny Wskaźnikiem temperatury będzie dotychczasowy ekonomizer w zegarach. Udało mi się uruchomić funkcję jak w zegarach M3 więc przeróbka właśnie jest w trakcie :P. Kolejnym detalem jest np gałka do zmiany biegów z wbudowanym przyciskiem do Kontroli Startu.
Witam ja się chciałem cofnąć troszkę bo nie było czasu żeby śledzić temat na bieżąco chciałem się zapytać jakie są jeszcze zalety wg puszczonego w atmosferę oprócz zmniejszenia ilości pracy ?
didolek4 pisze:Witam ja się chciałem cofnąć troszkę bo nie było czasu żeby śledzić temat na bieżąco chciałem się zapytać jakie są jeszcze zalety wg puszczonego w atmosferę oprócz zmniejszenia ilości pracy ?
Nie musisz ładować 3-calowego wydechu tylko np 2,5 .
Kiedyś mi ktoś powiedział " Na początku jest spoko bo fajny efekt itd ale z czasem zaczyna denerwować" tak właśnie jest z tym WG puszczonym bez wytłumienia. U mnie akurat musiałbym kawał rury dorobić żeby to w wydech puścić ale pewnie tego spróbuje. Poza tym podczas strojenia akurat mi się to bardzo przydało. WG się rozkręcił wewnątrz, uchylił się przez to i upuszczał wciąż spaliny i było to słychać. Gdyby był w wydech to nie byłoby tego słychać i jeździłbym pewnie dalej bo w pracy silnika była niewielka różnica tzn turbo jeszcze później wstawało co w sumie też zauważyłem ale gdyby nie WG puszczony w atmosferę to podejrzewałbym że coś z turbiną się stało. Kiedyś analizowałem również plusy i dla mnie jednym z takich plusów było jeszcze to, że przez WG dostaje się do wydechu odrobina tlenu z powietrza bo siłownik zrobiony jest w tej sposób że niestety może wpuszczać odrobin powietrza sterującego do wydechu. Teraz jeśli stroi się auto z sondą na końcu wydechu to na pewno ma to wpływ na odczyt z sondy.
elmo0104 pisze:Auto cały czas stoi w garażu. Brak chętnego lakiernika . Po woli robię sobie pierdoły. Czeka dyfer ze szperą odrestaurowaną przez Karolo. Zamierzam również założyć czujnik temperatury oleju i wykorzystam do tego część instalacji po automacie. Mam już gotowe przewody biegnące z komory silnika do kabiny Wskaźnikiem temperatury będzie dotychczasowy ekonomizer w zegarach. Udało mi się uruchomić funkcję jak w zegarach M3 więc przeróbka właśnie jest w trakcie :P. Kolejnym detalem jest np gałka do zmiany biegów z wbudowanym przyciskiem do Kontroli Startu.
ja jezdze z wg na zewnatrz juz pare lat.
dla mnie jest ok, mozna spokojnie jechac 200km/h i wg sie nie odzywa. plusem ejst to ze 400km robisz na niemalze seryjnym wydechu z 328i.
prawda jest natomiast, ze przy wot i kiedy wg jest otwarty, silnik nie brzmi jak r6..poprostu ryczy...jesli ktos wiec lubi sluchac dziweku r6 caly czas, to niech wpusci wg w wydech.
Piękna sprawa, gratulacje ukończenia projektu uturbiania i podnoszenia mocy. Takiego szczegółowego opisu + fotostory. Nie ukrywam że dopiero zaczynam w tym temacie, i byłem bardziej niż zielony jeszcze kilka dni temu za czym trafiłem na to forum. Dokładne opisy + fotostory czynią z takich tematów jak twój i podobnych na tym forum lekturę obowiązkową dla takich ludzi jak ja. Jeszcze raz gratulacje i podziękowania za miłą lekturę. Pozdro
ps mój projekt czeka na realizację http://www.youtube.com/watch?v=0arGMVBQ2X8
dlaczego ascona? Sentyment - pierwszy samochód jaki kupiłem
a dwa samochody w nl między 1974-1986 podatek drogowy wynosi tylko 73e na kwartał czyli 292e/rok