BMW E36 M3 3.0 Kompresor ASA TM-12 dla Aydina 380KM 409NM

Projekty zakończone jak i w trakcie. Tylko poważne modyfikacje.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Michał_Małecki
Forumowicz
Imię: Michał
Kontakt:

BMW E36 M3 3.0 Kompresor ASA TM-12 dla Aydina 380KM 409NM

Post autor: Michał_Małecki »

Witam.

Samochód należy do sympatycznego Aydina z Berlina. To już nasz kolejny zagraniczny klient z Niemiec, który znalazł się u nas dzięki sprzedaży taty M3 właśnie w tamte rejony. Cieszy nas to niezmiernie. Nie jest to projekt w całości wykonany przeze mnie. Moim zadaniem po montażu zestawu w jakiejś niemieckiej firmie było ogarnąć wszystko dookoła i wystroić silnik. Mimo to pozwoliłem sobie utworzyć temat, wrzucić parę zdjęć i podzielić się wnioskami. Teoretycznie silnik już przez tamtą firmę był strojony, ale efekt ich strojenia był dosyć zabawny. Wszędzie, po prostu wszędzie, AFR wynosił 11.0. Tak jakby ustawili to na stałe, czy to wolne obroty, czy powolna jazda, czy butowanie, ciągle było 11.0. Aż myślałem, że mi się szerokopasmówka skończyła :) .

Kompresor to ASA TM-12. Doładowanie wynosi 0.45bar, silnik całkowicie seryjny, nawet nie odprężony. Przed strojeniem sprawdziłem kompresję i to mnie trochę uspokoiło. Wtryskiwacze 440cc wystarczyły w zupełności. Jedzie całkiem przyjemnie, ale ja nigdy nie byłem fanem tej liniowej charakterystyki kompresorów centrifugal. Nawet na jedynce nie ma problemów z przyczepnością, w końcu 0.4bar jest dopiero od mniej więcej 5 tys. obrotów silnika. Bardzo fajna reakcja na gaz, ale w sumie w S50 Turbo na Garrecie jest podobna. Wynik na tym 0.45bar to 380 KM i 409 NM. Rezultat myślę, że się udał. Mam jedynie obawy, co do uszczelki pod głowicą. Zobaczymy, co się będzie działo. Na razie Aydin nie chce ingerować w silnik.

Wykres:

Obrazek

Kilka zdjęć:

Na pokładzie oczywiście wylądował Ecumaster DET3

Obrazek

Kompresor ASA TM-12

Obrazek

Obrazek

Pod maską na gotowo, szkoda, że ten customowy kolektor wydechowy nie ma wewnątrz trąbek

Obrazek

Obrazek

Widok z zewnątrz

Obrazek

Pozdrawiam,

Michał Małecki.
Maleckis Motorsport
k64
Forumowicz
Imię: Kamil

Re: BMW E36 M3 3.0 Kompresor ASA TM-12 dla Aydina 380KM 409N

Post autor: k64 »

czym w germani stroili to mozesz zdradzic?

Moim zdaniem (chyba ze slowo "zabawnie" w twoim podsumowaniu oznaczalo to ze nie wiedziales czy ci sonda dziala :heh: ) bardzo ladnie im to wyszlo skoro 11 AFR w calym zakresie, widac jak dokladnie sie przylozyli lub maja dobry sprzet.
Moje auto w zeszlym roku bylo na WOT 11 afr , celowo, i dlatego zylo, i oni chyba rowniez bali sie o kondycje cienkich i seryjnych tlokow z m3.
Awatar użytkownika
Michał_Małecki
Forumowicz
Imię: Michał
Kontakt:

Post autor: Michał_Małecki »

. pisze:czym w germani stroili to mozesz zdradzic?

Moim zdaniem (chyba ze slowo "zabawnie" w twoim podsumowaniu oznaczalo to ze nie wiedziales czy ci sonda dziala :heh: ) bardzo ladnie im to wyszlo skoro 11 AFR w calym zakresie, widac jak dokladnie sie przylozyli lub maja dobry sprzet.
Moje auto w zeszlym roku bylo na WOT 11 afr , celowo, i dlatego zylo, i oni chyba rowniez bali sie o kondycje cienkich i seryjnych tlokow z m3.
Chyba na seryjnym DME. Żadnego dodatkowego diwajsu nie znalazłem. Zabawne, że ciągle miałem AFR= 11.0, bo 11.0 było także na wolnych obrotach, w powolnej jeździe, w szybszej jeździe, na WOT, na niewielkich uchyleniach przepustnicy itd. Parę minut pracy na wolnych obrotach i silnik gasł, bo świece nie były w stanie dalej iskrzyć. W każdym razie zawsze i wszędzie okolice 11.0. O to mi chodziło :wink2: .
Maleckis Motorsport
Santino
User
Imię: Adam

Post autor: Santino »

widze ze to TM12 ma inna budowe niz moja sprezarka, no i kolko kompreosora wieksze niz u mnie a doladowanie takie samo jak u mnie :mellow:
ODPOWIEDZ