HX35 z 7 łopatkami - spoko
Czarny mat 325 e36 coupe TURBO
- Michał_Małecki
- Forumowicz
- Imię: Michał
- Kontakt:
Re: Czarny mat 325 e36 coupe TURBO
Jak będziesz robił up-mounta dla Holseta, to daj grubszą flansze na turbo niż dla TD04.
Maleckis Motorsport
-
mcgiver
- Turbo-Team
- Imię: Rafał
tirowcy itd że tak powiem to niskiej swiadomosci uzytkownicy turbin.SIMRowiec pisze:A oto sprawca całego zamieszania i nieplanowanych zmian w projekcie:
HOLSET HX35W
Całość wygląda jak na turbinę z koparki przystało ale trochę czułości i będzie jak nowa.
U sprzedawcy dowiedziałem się dzisiaj,że turbina posiada hamulec górskizajęło mi chwilę,zanim się domyśliłem że chodzi o Bogu ducha winny wastegate.
dla mojego kuzyna od zawsze za duzym kółkiem wastegate to równiez hamulec górski
-
SIMRowiec
- Forumowicz
- Imię: Piotr
Flansza będzie zdecydowanie grubsza,ta dla TD04 też miała być ale wytoczyliśmy ją dookoła tak żeby powstał pierścień uszczelniający dla turbiny i wyszło trochę nędznie.
Facetowi od turbiny musiałem tłumaczyć przez telefon jak ma posprawdzać luz osiowy i promieniowy,przy okazji dowiedziałem się o hamulcu górskim i że część ciepła to "ten mosiądz" (w domyśle żeliwo),o dziwo miał więcej modeli na sprzedaż,nie wiem jak on je wycenia przy takiej znajomości tematu.
Facetowi od turbiny musiałem tłumaczyć przez telefon jak ma posprawdzać luz osiowy i promieniowy,przy okazji dowiedziałem się o hamulcu górskim i że część ciepła to "ten mosiądz" (w domyśle żeliwo),o dziwo miał więcej modeli na sprzedaż,nie wiem jak on je wycenia przy takiej znajomości tematu.
-
daniel325
- User
- Imię: Daniel
Za turbiną i wastegatem na dalszej części wydechu siedzi przepustnica sterowana siłownikiem i co niektórzy nazywają to hamulcem górskim.Prawdziwy hamulec górski to retarder i siedzi w skrzyni albo na wale napędowym.
-
NDZ
- Nowy na forum
- Imię: Maciek
Kolego. Mam 3 autobusy i ciągnik. Retarder to retarder. A ta przepustnica- czyli hamulec górski- została wymyślona prawie 2 dekady wcześniej. Ma za zadanie dławić silnik przy zjazdach aby nie spalić hamulców. Dlatego tytuł hamulca górskiego jest trafny. Retarder (mechaniczny, hydromechaniczny) lub Telma (elektromechniczny) to tzw spowalniacze. Działają bezpośrednio na wale napędowym, niezależnie od pracy silnika i skrzyni biegów (podczas gdy hamulec górski działa tylko "na biegu"). Dość długo montowano oba rodzaje hamulców (i górskie i spowalniacze). W nowszych konstrukcjach rezygnuje się z hamulca górskiego.daniel325 pisze:Za turbiną i wastegatem na dalszej części wydechu siedzi przepustnica sterowana siłownikiem i co niektórzy nazywają to hamulcem górskim.Prawdziwy hamulec górski to retarder i siedzi w skrzyni albo na wale napędowym.
BTW Garaż, w którym Piotrek aka SiMRowiec demoluje Kebaba należy do mnie:) Pozdrawiam.
-
SIMRowiec
- Forumowicz
Jakie tam demoluje
Ta wizyta u Ciebie na pewno na dobre mu wyjdzie
BTW do nauki byś się wziął a nie na turbobmw siedzisz!!!Sesja za pasem!!!
Ta wizyta u Ciebie na pewno na dobre mu wyjdzie
BTW do nauki byś się wziął a nie na turbobmw siedzisz!!!Sesja za pasem!!!
-
daniel325
- User
- Imię: Daniel
patrzę kolega konkretnie obcykany w temacie szacun
-
SIMRowiec
- Forumowicz
W projekcie ostatnio prawie nic ciekawego się nie dzieje,silnik przez zmianę turbiny a co za tym idzie zmianę koncepcji budowy kolektora jak na razie będzie jeździł jako n/a.Aktualnie dostał nowy przelotowy wydech 2,75 cala,połączony z żeliwnymi kolektorami.Staramy się też skończyć nadwozie,tak żebym mógł na wakacje wrócić nim do domu i tam kontynuować prace,we wszystkim bardzo przeszkadza nam sesja
Prac będzie jeszcze sporo:
-inny spływ oleju,
-kolektor zrobiony od nowa albo całkiem inny,
-wzmocniony zostanie docisk-chce dodać drugą sprężynę,
-przeróbka układu wtryskowego tak aby zaadaptować niskoomowe 440cc
-połączyć wszystko zusammen do kupy
Prac będzie jeszcze sporo:
-inny spływ oleju,
-kolektor zrobiony od nowa albo całkiem inny,
-wzmocniony zostanie docisk-chce dodać drugą sprężynę,
-przeróbka układu wtryskowego tak aby zaadaptować niskoomowe 440cc
-połączyć wszystko zusammen do kupy
-
SIMRowiec
- Forumowicz
Projekt od 3 miesięcy stoi w miejscu ostatnio tylko auto zostało pomalowane,zresztą ze średnim skutkiem :/ Jeździ normalnie jako n/a z przelotowym wydechem 2,75 cala, gotowy do ukończenia tylko nie mam na to czasu.Nie widzę dalszego sensu trzymania auta skoro naprawdę nie mam kiedy się nim zająć.Dlatego auto na dniach zostanie wystawione na sprzedaż ze wszystkimi gratami do setupu na 300 KM czyli wtryski 315 cc/min i turbo TD04hl-16t,ogólnie setup sprzed zmiany projektu na holseta.Jutro albo pojutrze wrzucę zdjęcia,aukcję zamierzam zacząć w środę od śmiechu wartej kwoty 6000 zł za całość auto + graty.
- g-rad
- Turbo-Team
- Imię: Radek
Ja od siebie dodam, że nie raz taki kryzys przechodziłem i zadawałem sobie pytanie - co innego bym kupił w tej cenie.
Przemyśl to kilka razy, bo możesz później żałować złej decyzji. Pozdro
Przemyśl to kilka razy, bo możesz później żałować złej decyzji. Pozdro
- sierRKA
- Forumowicz
- Imię: Sławek
a będziesz żałował napewno-z autopsji..g-rad pisze: Przemyśl to kilka razy, bo możesz później żałować złej decyzji. Pozdro
"sierRKArs"-używane części samochodowe wszystkich marek. tel. 691-211-616
SUPERCHARGER JUZ POMPUJE
SUPERCHARGER JUZ POMPUJE