Mój poprzedni projekt został rozsprzedany. Silnik poszedł do kolegi z Poznania, karoseria do osoby spod Poznania. Części z układu zawieszenia i hamulców, które sobie zostawiłem, nie mają wiele wspólnego z główną tematyką forum, stąd konieczny jest nowy temat. Pozostałem przy karoserii E36. Kupiłem BMW E36 318iS Adama Ellerta, który startował nim w rajdach, m.in. w BMW Challenge. Karoseria zdrowa, niezgnita, z klatką bezpieczeństwa według załącznika J. Silnik M42 został już wyjęty, w jego miejsce pojawi się 1JZ-GTE ? 2.5-litrowy silnik biturbo, o którym od dawna marzę. Mam nadzieję, że różnica w stosunku do mojego byłego M50 2.8l z Eatonem będzie na plus. Niestety na 2JZ-GTE nie starczyłoby mi środków finansowych. Japoński silnik kupiłem 13 listopada i na 11 silników tylko 1 miał igniter, a tylko 2 map sensory (co prawda gdyby żaden nie miał, to akurat z MAP nie ma problemu, zawsze są niezawodne MPX?y 2.5-barowe, ale już np. igniter trudno jest dostać). Cześć silników na starcie wykluczyłem, gdyż do E36 potrzebny jest silnik z miską z wybrzuszeniem z tylniej strony silnika. Na szczęście byłem 1. i złożyłem sobie kompletnego 1JZ?a. Swoją drogą mam teorię, że Japończycy te silniki wyjmują maczetami ? siekną z 4 stron, wózkiem widłowym wyrwą silnik z łap i od razu na sprzedaż. Co dziwne, kolega kupił sobie RB25DET z tego samego źródła i on zarówno wiązkę, jak i całą resztę, ma w idealnym stanie, bez śladów siekań maczetą. Nie wiem, co jest z tymi 1JZ?ami, ale każdy przeżył ciosy narzędziem ostrym. Plan co do samochodu jest prosty ? ma być mega bezawaryjne, ma iść pełnym ogniem na torze co tydzień i sprawiać mi ogromną radochę. Zima w Polsce zanosi się na długą, już wszędzie wokół jest biało, także zobaczymy, co z tego wyjdzie?
Silnik 1JZ-GTE
Skrzynia R154 z dzwonem z 7MGTE
Dzwon skrzyni do 1JZ-GTE
Porównanie dzwonów: po lewej do 1JZ-GTE, po prawej do 7MGTE
Skrzynia bez dzwonu
Skrzynia z zamontowanym odpowiednim dzwonem
Docisk sprzęgła
E36tka przed rozbiórką
Silnik w trakcie wyjmowania
Pusta karoseria
Silnik M42 na zewnątrz
Teraz zabieram się za wyrzucanie spod maski wszystkiego, co jest niepotrzebne. Muszę także pozbyć się ABS-u i zrobić układ hamulcowy. Dopiero po tym weźmiemy się się za osadzenie silnika w karoserii.
Stay tuned,
Michał.