Turbokebab e36 320/325 coupe
-
- Turbo-Team
- Imię: Wojtek
Re: Turbokebab e36 320i coupe
Ten motor to tak dla zabawy robimy , a turbo to ostatni model TD04L jaki montowano w WRX bodajże w 2005 roku. Na ori wtryskach dawał bosta do odcinki, daliśmy wtryski 380cc i zobaczymy co m20b20 zniesie. Plan jest taki zrobić i spałowac na śmierc.
-
- Forumowicz
- Imię: Piotr
Pora odkopać mój temat bo trochę się działo od czasu ostatniego wpisu.
Co było do przewidzenia mój poprzedni silnik skonał w męczarniach. Zabiła go w sumie moja głupota i brak asertywności, w poprzednim setupie z Holsetem miało być 0,5 bara ale dmuchało 0,8 więc machnąłem ręką bo nie chciało mi się kołować sprężyny do wg, tym razem skorzystałem z wewnętrznego wg w td05h i nie chciało ładować mniej niż 1.2 bara z czym także jakoś się pogodziłem
Moje nieodprężone m50b20 spisywało się dzielnie, czasem chyba trochę postukiwało ale jakoś przyjmowało te 1.2 bara. Aż do czasu pałowania na parkingu przed Kauflandem gdzie zaliczyłem zajebistego spin-a i jechałem dłuższy czas do tyłu mieląc kołami i ciesząc się z dymu do czasu gdy nie zauważyłem żę bierze się głównie spod maski
Musiały klęknąć półki w którymś tłoku, lub tłokach bo ciśnienie wywaliło mi uszczelki dekla, zalewając kolektor wydechowy i cewki olejem, a z odmy spaliny idą w takiej ilości że można by tam zamontować drugą turbosprężarkę. Cytując PMN-a: "silnik śmietnik".
Na szczęście spodziewając się takiego obrotu spraw kupiłem zawczasu słupek m50b25 który aż do dzisiaj grzecznie czekał pod moim łóżkiem.
Nauczony doświadczeniem, zdecydowałem się jednak tym razem odprężyć silnik kanapką. Stąd odpowiednie zakupy.

Silnik składałem w prowadzonym przez mojego kumpla otwartym warsztacie "Kombinat" (5 dych na miesiąc i można robić co dusza zapragnie), jako że miałem sporo czasu to rozebrałem całą górę na części pierwsze i odpowiednio wyczyściłem. Głowica została oprócz tego wyczyszczona ultradźwiękami, wymienione zostały uszczelniacze, dotarte zawory (jeden wymieniony bo był lekko krzywy) oraz splanowana płaszczyzna styku. Całość na gotowo przed montażem:

Jak kanapka to i masło tu w roli masła loctite 3020:

No i całość na gotowo:

Prośba do admina żeby scalić te post-y, niezależnie od wymiaru zdjęcia (próbowałem 800x600, 640x480) sypało błędami jak tylko było więcej niż jedno w poście.
Co było do przewidzenia mój poprzedni silnik skonał w męczarniach. Zabiła go w sumie moja głupota i brak asertywności, w poprzednim setupie z Holsetem miało być 0,5 bara ale dmuchało 0,8 więc machnąłem ręką bo nie chciało mi się kołować sprężyny do wg, tym razem skorzystałem z wewnętrznego wg w td05h i nie chciało ładować mniej niż 1.2 bara z czym także jakoś się pogodziłem

Na szczęście spodziewając się takiego obrotu spraw kupiłem zawczasu słupek m50b25 który aż do dzisiaj grzecznie czekał pod moim łóżkiem.
Nauczony doświadczeniem, zdecydowałem się jednak tym razem odprężyć silnik kanapką. Stąd odpowiednie zakupy.

Silnik składałem w prowadzonym przez mojego kumpla otwartym warsztacie "Kombinat" (5 dych na miesiąc i można robić co dusza zapragnie), jako że miałem sporo czasu to rozebrałem całą górę na części pierwsze i odpowiednio wyczyściłem. Głowica została oprócz tego wyczyszczona ultradźwiękami, wymienione zostały uszczelniacze, dotarte zawory (jeden wymieniony bo był lekko krzywy) oraz splanowana płaszczyzna styku. Całość na gotowo przed montażem:

Jak kanapka to i masło tu w roli masła loctite 3020:

No i całość na gotowo:

Prośba do admina żeby scalić te post-y, niezależnie od wymiaru zdjęcia (próbowałem 800x600, 640x480) sypało błędami jak tylko było więcej niż jedno w poście.
- Karolo
- Forumowicz
- Imię: Karol
Mówisz i masz. Jak wywala wam błędy z fotkami to dorzucajcie po 1 sztuce, edytuj, dorzuć drugą, wyśli, itd. Jak wstawiacie po jednym foto co edycje to jest ok.
Bardzo dobre posunięcie. Jakieś lepsze zdjęcia wnętrzności B20 będą? I zlituj się nad tym nowym deklem i go pomaluj
Bardzo dobre posunięcie. Jakieś lepsze zdjęcia wnętrzności B20 będą? I zlituj się nad tym nowym deklem i go pomaluj

sklep turbobmw.pl - najlepsze części TURBO