BMW E21 1980r by PERLIK - str. 15 1,8is turbo

Projekty zakończone jak i w trakcie. Tylko poważne modyfikacje.
ODPOWIEDZ
mcgiver
Turbo-Team
Imię: Rafał

Re: E21 1980r BY PERLIK - odpalony !

Post autor: mcgiver »

perlik pisze:
TOMMY pisze:a mam pytanko?sam giołeś klate czy ktoś i jaki koszt był tego?

Klatkę giąłem sam na giętarce hydraulicznej, koszt hmm nie pamiętam jaki ale nie dużo, tyle co za rury.

W odpowiedzi na parę PW:
Projekt na razie poszedł w odstawkę bo zacząłem nareszcie budowę domu i na rekina nie mam czasu niestety. Krew mnie zalewa jak widzę go stojącego w garażu ale cóż budowa pochłania cały czas i kasę he he. A i w dodatku biorę ślub we wrześniu do tego praca i ogarnięcie samochodu dla brata. :śmiech:
no niestety czasami trzeba odstawić projekt na blizej nie określony czas , bo są wzyciu wazniejsze sprawy niż tylko nasze turbo bmw .
też mi sie urwało na jakiś czas .
powodzenia z budową domu i z projektem (któremu cały czas kibicuję) , no i najlepsze zyczenia na nowej drodze zycia.
perlik
Turbo-Team
Imię: Łukasz

Post autor: perlik »

Witam wszystkich po ogroooomnej przerwie :piwo:
Sporo czasu zleciało a rekin już prawie zarósł trawą w ogrodzie i jakoś tak wyszło, że miałem troszkę czasu i spokoju by znowu coś w nim podziałać. Więc tak, autko a raczej wyrób auto podobny już się porusza o własnych siłach.

Silnik wystrojony przez G-RAD'a za co dzięki Radziu (a jest za co dziękować bo troszkę czasu i mu zabrałem hehehe ) na seryjnym kompie zostało wszystko ogarnięte. Silnik chodzi nawet ładnie, kompresor wyje jak pojeba*y (jest głośny, ale w rekinie nie ma też żadnych wygłuszeń no i parę dziur jest jakiś tam)

Spore podziękowania dla Mrówczana za zaopatrzenie w części, dla Cześka i Gumisia za pomoc w robocie no i dla mojej Justyny.
Na razie dodaje parę fotek, wieczorkiem będzie jakiś filmik :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
A tak firma http://www...pl/gtune/" onclick="window.open(this.href);return false; dba o swoich klientów czyli strojenie u Radka :cool2:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Karolo
Forumowicz
Imię: Karol

Post autor: Karolo »

Kozacki zbiornik paliwa. Robiłes czy kupiłeś? Prosze namiary i cene jak kupny.
sklep turbobmw.pl - najlepsze części TURBO
perlik
Turbo-Team

Karolo pisze:Kozacki zbiornik paliwa. Robiłes czy kupiłeś? Prosze namiary i cene jak kupny.
Zbiornik kupiłem u Mrówczana na http://www.fmic.pl" onclick="window.open(this.href);return false; cena tam jest podana. Polecam gościa i sklep :)
Awatar użytkownika
PacmanSF
User
Imię: kuba

Post autor: PacmanSF »

mi się wydaje czy na rantach maski wkradły się żydy ? hehe mógł byś to ogarnąć bo troszkę psuje estetykę :piwo:
Awatar użytkownika
Karolo
Forumowicz

Post autor: Karolo »

A te poszerzenia tylne skąd udało Ci się nabyć? Podobne są troszkę do wyrobu Coela.
sklep turbobmw.pl - najlepsze części TURBO
perlik
Turbo-Team

PacmanSF pisze:mi się wydaje czy na rantach maski wkradły się żydy ? hehe mógł byś to ogarnąć bo troszkę psuje estetykę :piwo:
Ogólnie auto jest pomalowane bez rewelacji, jest sporo zacieków ale do ogarnięcia i to nie długo.
Karolo pisze:A te poszerzenia tylne skąd udało Ci się nabyć? Podobne są troszkę do wyrobu Coela.
Nakładki kupiłem gdzieś na necie dokładnie nie pamiętam teraz, ogólnie jest to laminat i oryginalnie idą do nissana jakiegoś.

Jeździłem dzisiaj rekinkiem, wrażenia hmmmm kompresor zaczyna ładować od ok 2000 obrotów, przy 2700 mam 0.6 bara. Chciałem nagrać jakiś filmik ale nie bardzo miałem czym, nagrywanie telefonem w jakości mikrofalówki sobie darowałem, jutro może dorwę jakiś aparat lepszy albo coś takiego.

Teraz mam problem z hamulcami, tarcze przód e46 330 tył odcięty całkiem i hebli praktycznie nie ma. Pedał idzie prawie do podłogi ale bez rewelacji z hamowaniem. Odpowietrzane hamulce były, idzie sam płyn. Wina serwa albo pompy ? Średnica przewodów hamulcowych na przód to chyba 4-5 mm.

No i wydech, trochę mnie poniosło i słychać mnie na całą wioskę muszę poprawić by był deko ciszej.
Awatar użytkownika
sierRKA
Forumowicz
Imię: Sławek

Post autor: sierRKA »

jak ja byłem u Radka w garażu to kiełbaski nie dostałem :unsure:
daj jakis filmik jak to wszystko bangla a w szczególności przepustnica przed eatonem. jakie wrażenia?
"sierRKArs"-używane części samochodowe wszystkich marek. tel. 691-211-616
SUPERCHARGER JUZ POMPUJE
patrykp
User
Imię: Patryk

Post autor: patrykp »

Popraw przód, ta "siatka" czy coś w podobie totalnie nie pasuje. Oprocz przodu auto kozak :ok:
perlik
Turbo-Team

Panowie poradźcie coś mądrego bo troszkę ręce mi opadają.
Sprawa wygląda tak,nie spuściłem całej wody na zime z silnika i wywaliło mi jednego broka z bloku :ops: Poskładałem to, odpaliłem poleciałem na strojenie i zlałem olej. Wyglądał on jak kawa z mlekiem, walił benzyną, (niby woda w nim był ale to wszystko było ze sobą idealnie wymieszane, nic się nie oddzielało, tworzyło jedną całośc). Wystroiłem autko, pośmigałem troszkę i zauważyłem że mam trochę masła pod korkiem oleju, ale olej jest teraz OK, nie przejechałem na nim za dużo może ok 15 km, nie widać by w zbiorniczku od płynu szły bąbelki itp. Obudowa filtra jak i filtr oleju nie są uwalone w "maśle" wałki, łańcuszek też czysty no tylko przy korku właśnie troche tego jest.
Co myślicie że mógł pęknąć blok ? :kwasny: Rozbierać go na części i wieść do sprawdzenia na szczelność czy na razie zostawić ?
Pare fot.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Po 2 zauważyłem, że jak wciskam sprzęgło to coś mi ociera na tym moim jednomasie, okazało się że jest to łapa która wypycha łożysko oporowe i trze delikatnie o docisk. Na fotce miejsce ocierania oznaczyłem kredą bo troche to słabo widać, tak myślę by tą łapę troche przyszlifować to może nie bedzie ocierać.
Obrazek
Obrazek
Blacha
Forumowicz

Post autor: Blacha »

A może daj dystans pod łożysko oporowe, taki z 5mm
Awatar użytkownika
Michał_Małecki
Forumowicz
Imię: Michał
Kontakt:

Post autor: Michał_Małecki »

Łapkę wysprzęglika masz przymocowaną do skrzyni po jej drugiej stronie (patrząc od strony wysprzęglika) taką delikatną spiralką z drucika. Zdemontuj to, wybij taki mały plasticzek i w jego miejsce wsadź szpilkę i skontruj nakrętkami. Wysuń w stronę docisku tą szpilke tak o 1-2cm w stosunku do fabrycznego miejsca plasticzku i wtedy powinno być OK. My tą odległość dodatkowego wysunięcia dobieramy doświadczalnie. Jak nie chcesz się w to bawić, to możesz również zmodzić jakiś ogranicznik pod pedałem sprzęgła.
Maleckis Motorsport
perlik
Turbo-Team

Hmmm Blacha całkiem dobry pomysł, chyba lepszy niż szlifowanie łapy. Zaraz coś pokminie.
perlik
Turbo-Team

Nie zauważyłem twojego posta Michał, to chyba najlepsze robota co ty mówisz. Idę się z tym pobawić.
max325
User
Imię: marek

Post autor: max325 »

Maslo pod korkiem robi sie zazwyczaj jak silnik jezdzi nie dogrzany, czyli pokonuje male odleglosci
ODPOWIEDZ