. pisze:1.a to dlaczego uszczelke na zamowienie bierzesz a nie seryjną ? w seryjną tez sie chyba ladnie wżerą piramidy,
2. czy twoj material bedzie lepszy niz seryjna + miedz?
3.rozumiem ze piramidki uszczelnia bdb , ale dla gupoty smignal bym klejem no chyba ze to w czyms jest minusem ? - przy stosowaniu piramidek.
4.Miedziane obicia miales przeciez tak w 2,5 (2,8) i bylo chyba ok
5. pasowanie tlokow na 10 a jakie miales poprzednio w 2,5 (2,8) ? normalnie to 0,8 na polkach do kupienia mam tloki kute i mam rozumiec jednak lepiej wziasc wiecej? jak to sie odbije na spalanie oleju tak z ciekawosci ,
1. Uszczelka seryjna kosztuje 300-400zł (nie ma zamienników) - po co przepłacać jak uszczelka i tak musi mieć wycięte stalowe wzmocnienia wokół cylindrów i i tak lepiej komuś to zlecić. Ma to wyglądać tak:
2.Materiał uszczelki nie musi być lepszy, bo nie musi wytrzymać ciśnienia z komory spalania. Seryjna jest lepsza.
3. Jakbym miał to bym psiknął klejem, ale nie widzę takiej potrzeby, bez niego też będzie trzymać
4. Miedziane obicie jest po to, by odprowadzać ciepło z metalowych wzmocnień wokół cylindrów. Każdy wie że miedź błyskawicznie przewodzi ciepło, dzięki temu uszczelka się nie przepali (lub po prostu wytrzyma więcej niż seryjna bez miedzi)
5. Producent zaleca 0,10, też uważam że to bardzo dużo no ale cóż. Faktycznie wyszło trochę mniej, ponieważ tłok pokryty jest teflonem któryego warstwa łacznie z obu stron ma 0,02-0,03. Pasowanie tłoka nie ma wpływu na spalanie oleju - to pierścienie odpowiadają za uszczelnienie komory spalania, zgarnianie oleju i ewentualnie jego konsumpcję. Luźne pasowanie stosuje się do bardzo wysilonych silników, ponieważ aluminiowy tłok "puchnie" pod wpływem wysokiej temperatury, i w ciasnej tulei po prostu by się zatarł. Ale ma też minusy - zimny tłok ukosuje się i może nierówno się zużywać i przy okazji owalizować tuleję - mam nadzieję że bardzo dobry olej full-syntetyk 10W-60 wystarczy by temu zapobiec, zresztą nikt nie buduje takiego silnika licząc że wytrzyma 200tys