Witam, przedstawiam mój budżetowy projekt. E36 kupione już po swapie na 2.5 lecz został w nim napęd z 1.6 który średnio daje radę, jedynie sprzęgło jest zmienione na kevlar i jakiś jednomas robił to wcześniejszy właściciel, a ja nie zaglądałem. Kompresor obrobiony przeze mnie i świetnie daje radę w 2.5. Przy 1500 obrotów ma około 0.5 bara, środkowym zakresem idzie do 0.6 górą spada do 0.45, lecz może być to spowodowane słabym dolotem i nie jestem pewien ale sądzę że trochę zaciąga się rura na dolocie kompresora z filtra. Projekt jest bardzo budżetowy jestem studentem dużo kasy nie ma a jak coś jest to raczej idzie w mój drugi projekt e34 540i. Koła na początku były pod pasek wieloklinowy teraz jest na pasek od rozrządu z racji małej ilości miejsca kompresor nie jest do końca w osi bo kielich przeszkadza i pasek klinowy nie dość że się rozciągał przez co się ślizgał. Po zastosowaniu zębatego nie ma żadnych problemów nie spada troszkę go ścina ale to projekt tylko na weekend polatać więc najwyżej częściej będę zmieniał paski. Nie mam dużo zdj ani filmików ponieważ po wystojeniu pierwsza próba polatania bokiem na laczkach 225 bardzo klejących zerwał się dyfer okazało się że był słabo zaspawany przez poprzedniego właściciela i po wyjęciu go 2 zębatki z mechanizmu różnicowego rozwaliły się w pół były to te pomiędzy zębatkami w które wchodzi w półoś więc dałem grubą blache zaspawałem ale i tak po pierwszej próbie się rozleciał szukam teraz 2 dyfra coś nagram jeśli ktoś chce więcej zdj kompresora mogę podesłać jak coś znajde albo wrócę i zrobie. Mogę również dodać tu filmik na yt lecz za dużo na nim też nie ma bo jest tam filmik który kolega nagrał jak stroiliśmy samochód niestety tylko kawałek.
Model: e36 316i swap na 2.5
Modyfikacje
Silnik: m50b25 tylko uszczelniony
Układ dolotowy:ic z 3.0tdi audi a4 nie pamiętam jaki model mieć duży przepływ i nie był za duży bo kompresor nie generuje jakiegoś wielkiego ciepła, zawór blowoff hks odwrócony tak żeby działał na sprężynie boost sterowany śrubką
Układ wydechowy: przelot wyspawany z wydechów od audi
Układ paliwowy / wtryskowy: wtryski volvo 340cc, pompa ori
Elektronika / wskaźniki: det3, wskaźniki egt i boost
Układ chłodzenia: chłodnica z e34 2.0 z klimą + wiatrak też z tego zestawu bardzo dobrze daje to radę
Układ napędowy: sprzęgło z tego co wiem jednomas 240mm tarcza kevlar nie wiem tylko jaki docisk a tak reszta 1.6
Zawieszenie: wszędzie wsadzone poli, gwint jakiś tuning art, wahacze wydłużone.
BODY KIT i wnętrze: wydmuszka