E36 S50B30 Turbo

Projekty zakończone jak i w trakcie. Tylko poważne modyfikacje.
ODPOWIEDZ
PMN
User
Imię: Piotr

Re: E36 S50B30 Turbo

Post autor: PMN »

Szyberdach wyleci napewno. Z drzwiami jeszcze pomyślę :)
Kolektor jest quasirównoodległościowy ;) Jest natomiast 6 kanałów schodzących się po 3 do flanszy (turbo to twinscroll). Kolektor i orurowanie nie są idealne. W zasadzie mieliśmy je wywalać i robić nowe, ale narazie działają, więc...

Michał - pozdrów Mamę! Bardzo miło było mi poznać Was osobiście :) .
E36 M3 Turbo @ 10.2s ET
100-200km/h - 5.9s@1bar
Awatar użytkownika
korona
Administrator
Imię: Adam

Post autor: korona »

Michał_Małecki pisze:Adamie, nosiłem drzwi z E36 w pełni kompletne oraz takie, które zostały w 100% wycięte (co się tylko dało, to zostało usunięte, 0 zbędnego centrymetra kwadratowego blachy), z szybą z poliwęglanu. Różnica ogromna. Jak ciąć wnęke po kole zapasowym, to dlaczego od razu nie wywalić tylniej półki? Mam to w planach :ok:
Wiem ile ważą drzwi coupe, ale na wagę składa się też szyba i mechanizm podnoszenia oraz zamki i wzmocnienie w postaci rury stalowej. Po usunięciu tych elementów zostanie tylko goła blacha ok 10kg, ale tak jak sam pisałeś zero sztywności, a także zero użyteczności na codzień i gorsza ochrona bierna w razie (odpukać) draki. Co do półki, po wycięciu w innym aucie (Audi) zauważyliśmy ze znajomym pęknięcia w różnych dziwnych miejscach - przy tylnych słupkach, przy progach na dole auta a podczas jazdy słychać jak szyby pracują i wszystko strzela i się napręża. Trzeba by spiąć to rurą więc finalnie wyjdzie na to samo tyle że będziesz miał pocięte wnętrze.
www.turboBMW.pl
PMN
User

Mały update.

Auto zważone. Zatankowane, gotowe do drogi, bez kierowcy - 1197,5kg.
E36 M3 Turbo @ 10.2s ET
100-200km/h - 5.9s@1bar
Awatar użytkownika
Michał_Małecki
Forumowicz
Imię: Michał
Kontakt:

Post autor: Michał_Małecki »

PMN pisze:Mały update.

Auto zważone. Zatankowane, gotowe do drogi, bez kierowcy - 1197,5kg.
W sumie nie wyszło ciężko, Piotrek. Bazą jest 318iS? Dobrze pamiętam?
Maleckis Motorsport
Awatar użytkownika
korona
Administrator

Jak spisuje sie kolektor wydechowy? Był jakoś specjalnie spawany czy obrabiany po spawaniu itp? Można prosić zdjęcia?
www.turboBMW.pl
hz10
Forumowicz
Imię: Hubert

Post autor: hz10 »

byłem wczoraj w modlinie, auto startuje :eee: , na pierwszy rzut oka prawie jak veta :blink2: tylko poźniej jest mało mocy :wink2:
PMN
User

hz10, trzeba było podejść, pogadać :)
Po sobotnich zawodach mogę, podpierając się dowodami, powiedzieć, że mój najlepszy czas 60ft, od najlepszego czasu vette Grześka różni się dokładnie o ,004s :D
Przez jakąś godzinę byłem nawet szczęśliwym posiadaczem lepszego 60ft ever od niego 1.406s :D ale w swoim 8,5s przejeździe zszedł do 1.402s :D
Ogólnie, trochę różnymi autami jeździłem, jednak ostatni start naprawdę zrobił na mnie wrażenie! Przeciążenie przy starcie... masakruje! I to RWD, hehe. Dawać mi tu te wyrywające z miejsca AWD! ;)

Ostatnie strojenie na hamowni dało taki wynik:
Obrazek

Jednak na ostatnich zawodach postanowiliśmy pójść grubiej - nie ma jednak pomiaru na hamowni. GS twierdzi, że powinno być ca.150KM więcej. Dodatkowo poza doładowaniem i zapłonem, przesunęliśmy odcięcie na 8500obr. Jako ciekawostkę podam, że peak EGT przy upalaniu to... 680stC.
Po podstrojeniu podjąłem kolejną próbę bicia rekordu, która skończyła się, tuż po puszczeni sprzęgła, o tak:

Obrazek

Teraz nowy, mocniejszy wał i 25 IX znów na zawody! :)

Co ciekawe, na ostatnich zawodach było węgierskie E30, którego właściciel twierdził, że jeździ 9,8s.
Z tego co widziałem to chyba raz zrobił jakieś wysokie 10s. A tak to 11ki...
Chyba bardzo mu zależało, żeby pojechać szybciej niż ja (pod maską chyba jakieś M30 czy M20 turbo - nie widziałem dobrze) i zaczął więcej strzelać z podtlenku. Finalnie przyszedł mi pokazać w ręku urwane śruby głowicy :blink2:
To ten gość, golądając moje M3T:
Obrazek

I zdjęcia z wyjazdu:
http://www.facebook.com/?ref=logo#!/pho ... 197&ref=nf" onclick="window.open(this.href);return false;
E36 M3 Turbo @ 10.2s ET
100-200km/h - 5.9s@1bar
Awatar użytkownika
elmo0104
Turbo-Team
Imię: Piotrek

Post autor: elmo0104 »

Ten wał robi wrażenie :ph34r: Chętnie na żywo pooglądam Twoje przejazdy z nowym wałem :pasuje: . Co mnie jeszcze zastanawia, że Ty masz EGT na poziomie 650 * przy upalaniu a u mnie pokazuje ca. 850* przy przyśpieszaniu z butem w podłodze. Co jest przyczyną Twojego EGT?:P
Profesjonalna Regeneracja Vanosów Mxx,Sxx
PMN
User

Sądzę, że bezpieczne wystrojenie... Sonda jest w kanale kolektora wydechowego.

I jakieś foto:
Obrazek
E36 M3 Turbo @ 10.2s ET
100-200km/h - 5.9s@1bar
hz10
Forumowicz
Imię: Hubert

Post autor: hz10 »

PMN pisze:hz10, trzeba było podejść, pogadać :)
Po sobotnich zawodach mogę, podpierając się dowodami, powiedzieć, że mój najlepszy czas 60ft, od najlepszego czasu vette Grześka różni się dokładnie o ,004s :D
Przez jakąś godzinę byłem nawet szczęśliwym posiadaczem lepszego 60ft ever od niego 1.406s :D ale w swoim 8,5s przejeździe zszedł do 1.402s :D
jakoś w tłumie nie mogłem cie znaleźć :wink2: co do startów to jednak oko mnie nie myliło :pasuje:
PMN
User

Znaleziony film z przejazdu (nie wiem jak tu się wkleja video) :

http://www.youtube.com/watch?v=Q6w8RzjX ... r_embedded" onclick="window.open(this.href);return false;
E36 M3 Turbo @ 10.2s ET
100-200km/h - 5.9s@1bar
Awatar użytkownika
korona
Administrator

ło madafaka ! :clap: Czekałem na takie zdjęcia na forum jak ten ukręcony wał, gratuluję bo niełatwo coś takiego zrobić :wink2:

Gratuluję przede wszystkim przejazdów, a najbardziej startów, przeciążenia muszą robić mega wrażenie. Sprawdził bym czujnik i zegar EGT, wiem że GS zna się na rzeczy ale przyznasz sam, że temp. 650* przy upalaniu nie jest normalna w doładowanym silniku gdzie dyma się ponad 1bar, przynajmniej ja nigdy się z tym nie spotkałem nawet czytając opisy zagranicznych projektów.

Podeślij mi proszę na priv dane twojej turbosprężarki, spisane oznaczenia, fotke tabliczki znamionowej lub coś w tym rodzaju - z góry dzięki!
www.turboBMW.pl
makaveli
User
Imię: Bartek

Post autor: makaveli »

czasy i same przejazdy miazdza cycki :eee: co do egt - tylko pozazdroscic - zdradzisz rabka tajemnicy skad tak nisko?
550-600 to ja mam na jalowym...
e36 m50b28 powered by HX35W - streetlanegarage.pl
12,83 et
plus passat tsi
PMN
User

Co do EGT - widzę dwie możliwości:

a) walnięty czujnik / czujnik w złym miejscu;
b) megabogate strojenie w pełnym zakresie;

...w sumie możliwa jest kompilacja obu punktów...

Zdjęcia turbo podeślę jak wpadnę do VTG, ale obawiam się, że oznaczeń tam brak :( Turbo było kupowane "kiedyś" i na oko ;) To jakiś Garrett od Scani chyba. Kupiony w Mielcu. Twinscroll. Dodatkowo muszla była polerowana, nie wiem czy jakieś oznaczenia się zachowały. Poszukam i podeślę.

Wielką frajdę daje łomotanie mocnych 4x4 na starcie ;) I zdziwione miny kierowców później, hehe :)
E36 M3 Turbo @ 10.2s ET
100-200km/h - 5.9s@1bar
Awatar użytkownika
korona
Administrator

PMN pisze:Co do EGT - widzę dwie możliwości:

a) walnięty czujnik / czujnik w złym miejscu;
b) megabogate strojenie w pełnym zakresie;

...w sumie możliwa jest kompilacja obu punktów...

Zdjęcia turbo podeślę jak wpadnę do VTG, ale obawiam się, że oznaczeń tam brak :( Turbo było kupowane "kiedyś" i na oko ;) To jakiś Garrett od Scani chyba. Kupiony w Mielcu. Twinscroll. Dodatkowo muszla była polerowana, nie wiem czy jakieś oznaczenia się zachowały. Poszukam i podeślę.

Wielką frajdę daje łomotanie mocnych 4x4 na starcie ;) I zdziwione miny kierowców później, hehe :)
Oznaczenie może być na tabliczce zamocowanej do środkowej części między muszlami, sprawdź proszę.

Jak sprawuje się kolektor wydechowy, były jakiekolwiek problemy? Nie pamiętam czy były zdjęcia, jeśli nie to proszę o fotki.

Mega bogate strojenie aż tak nie zbije temp. - przy AFR mniejszym niż 10:1 już auto kopci i zaczynają wypadać zapłony, wydech od wewnątrz pokryty sadzą, a EGT i tak oscyluje w okolicy 850*. Jedyne co mi przychodzi na myśl poza uszk. czujnikiem to duże współotwarcie zaworów i "przedmuchiwanie" cylindra świeżym powietrzem od razu w wydech, ale duże współotwarcie nie idzie w parze mocą - po to przecież wywala się vanosa :roll:
www.turboBMW.pl
ODPOWIEDZ