Witam. Jak w tytule. Dla mojego x3 który już ma s54b32 buduję s54b32 turbo. Progres będzie powolny bo budżet skromny i wiele pytań. Jak na razie mam tłoki wiseco 87.5mm z cr 8.8, blok przygotowany pod te tłoki, wyremontowaną głowicę, wał korbowy i wałki rozrządu, uszczelka głowicy athena. Pompa oleju z s50 bo ori do miski się nie zmieści. Korby chyba kupię takie https://www.maxpeedingrods.com/BMW-M3-E ... -Rods.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Otwory do przykręcenia płyty rozbryzgowej trzeba powiercić i nagwintować.
Kupiłem tanio wał w którym odkręcił się zamach i płaszczyzna przylegania była przeorana (nie mam zdjęcia uszkodzenia). Miałem przetoczyć i dorobić dystans, ale doradzono mi ten wariant.
Miś pisze:Ori MSS54 z MAFem i turbo?
Będzie rzeczywiście problem.
Myślałem raczej o trybie alpha-n choć nie wiem czy w doładowanym silniku to zadziała. Ewentualnie coś co przerobi sygnał z map na maf. Inne pomysły mile widziane.
Alpha-N nie nadaje się do turbo, bo przy danym położeniu przepustnic możesz mieć różny boost, a co z tym idzie różny przepływ. Ewentualnie Alpha-N + MAP multiplication, ale to nie na ori ecu.
DET3 zrobi Ci konwersję, ale nie będzie to stabilnie pracować.
Tak, vanosy zostają. To nadal ma być rodzinne daily. Myślałem, że skoro gotowe zestawy kompresora chodzą na ori mss to na turbo też się da. Podobno z 1 bara ten silnik generuje 800hp, więc myślałem że dla mnie 0.6-0.8 bara będzie wystarczające.
Nie jestem kimś, kto jara się wykresem z hamowni i nie przykuwam zbytniej uwagi na cyferki, więc być może masz rację, że na metanolu, może to było 1.2 bara... Nie to jest istotne. Chodzi mi o to, że jest możliwe turbo na ori mss przy doładowaniu 0.6 -0.8 bara