E36 cupe

Projekty zakończone jak i w trakcie. Tylko poważne modyfikacje.
ODPOWIEDZ
corey
Forumowicz
Imię: Paweł

Re: E36 cupe

Post autor: corey »

Auto stalo i stalo, przyszla jesien i wkoncu podjalem meska decyzje. robie to auto tak naprawde 2-3 godziny w tygodniu a czasami miesiacu, stoi juz tak od 2009 roku. Nie chcialem wyjezdzac z niedopracowanymi detalami ale sie wkurwilem i podjalem plan dzialania - zloze je do kupy z tego co mam i chociaz przejade sie przed zima. bo to juz ostatni dzwonek na jazde rwd a detailing z zewnatrz i malowanie calosci zostawie sobie na zime.

I tak tez zrobilem. Taki troche kolorowy ten samochod ale widac mniejwiecej czym bedzie ;)
Obrazek

silnik odpalil od pierwszego dotkniecia, jedynie musialem wymienic wyjaca pompe wspomy i pompke sprzegla.

aby ustawic walek prawidlowo musialem ze 20 razy zdejmowac dekiel i przednia oslone kolka rozrzadu. po prostu do porzygu. ale sie udalo ;)

Obrazek

Obrazek]]
Obrazek

Obrazek - jednak warto bylo dospawac jakas koncowke wydechu :eee: .

autem wyjechalem bez zadnej kontroli doladowania, tzn. Wg jest podpiety bezposrednio pod kolektor dolotowy - dziala na samej sprezynie, doladowanie symboliczne bo 0,35-0,4 bara. nic nie podkrecalem bo nie ma to najmniejszego sensu. musze kupic mac'a i zrobic boost by gear. na drugim biegu na tak niskim doladowaniu mieli za kazdym razem i trzeba odpuszczac. kola tylne to 255/45 i pochylenie ustawione na 0. lepsze opony koniecznie i dmuchanie mozna dopiero rozpoczac od 3ciego biegu w gore. nie wiem dleczego ale predkosciomierz mi przeklamuje, wg Emu i suchych przelozen na trojce powinienem miec 180km/h przy 6500 obr. a na liczniku jest 170.(przelozenie trojki 1,40 a dyfer mam 3.07)

slaba jakosc bo jedna reka kierowalem, nagrywalem i trafialem w droge,zmiany biegow co najmniej leniwe.

http://www.youtube.com/watch?v=IHuoBWcU ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;

wrazenia i wnioski:
- geometria zawieszenia ustawiona "rajdowym" sposobem na oko dziala swietnie, auto sie super prowadzi, prosto jedzie etc.
- jak na 0,35-0,4 bara jest dobrze. spodziewalem sie ze bedzie to jak zwykle m30 z malym giftem a odczucia sa troche inne ;)
- temperatura w dolocie jest kilka stopni wieksza niz otoczenia - filtr powietrza zostaje gdzie byl.
- lepsze opony
- jak bedzie 1,5-2 bara moze byc mesko.
- walek rozrzadu robi robote - do konca idzie ogniem, narazie na dotarcie mam ustawione 6500 obr. docelowo 700 wiecej, wtedy zalapie sie na trojce do 200km/h :heh:
- wybierak typu long shifter jest zajebisty
- sprzeglo dziala super.
- auto dzieki cofnieciu silnika zupelnie inaczej sie prowadzi.

ogolnie jestem bardzo zadowolony :clap:
żabol_E34
User
Imię: Tomek

Post autor: żabol_E34 »

HWDOHC -stanowczo moj ulubiony projekt.
Awatar użytkownika
Pan. B
Forumowicz
Imię: Marcin

Post autor: Pan. B »

Niezły reaktor :) Szkoda tylko ze to taki spory kloc i nie wchodzi rozsądnie bez rzeźby do e36...
Przy okazji pytanie z innej beczki. Czy m30b35 ma takie same średnice czopów walu korbowego jak m50?
I czy porównywał ktoś korby m30b35 i m50b25nv?
PS. Na czym będzie strojone?

Edited mod:
EMU napisane wyżej.
Awatar użytkownika
Grzesi(E30)k
Turbo-Team
Imię: Grzesiek

Post autor: Grzesi(E30)k »

Czop na wał jest taki sam ale na korbowód w M30 jest większa średnica.
-chałturnik-
corey
Forumowicz

czop jest ten sam ale dlugosc korbowodu to 144mm - raczej do m50 to nie podejdzie
k64
Forumowicz
Imię: Kamil

Post autor: k64 »

bardzo ladnie wyszlo, detale ogarniesz zima:-) ssacy kolektor mi sie najbardziej podoba i dla mnie jest nr 1 jesli chodzi o podzial gazow i budowe, podobny teraz tworze no moze delikatnie inny ale rowniez oparty o 4 calowa rure:-) ladnie.
Awatar użytkownika
g-rad
Turbo-Team
Imię: Radek

Post autor: g-rad »

Przepustnica elektroniczna? Z czego to?
Awatar użytkownika
master86
Forumowicz
Imię: Karol

Post autor: master86 »

g-rad pisze:Przepustnica elektroniczna? Z czego to?
Na moje oko raczej oryginał z przerobionym czujnikiem położenia przepustnicy.
corey
Forumowicz

dzisiaj poznalem prosta matematyke. mam bara - nie mam trojki :heh:. polosie cale ale narazie nic nie strzelam ze sprzegla. wozek tez na miejscu. chcialem cos nagrac ale miota za bardzo zeby kierowac jedna reka. nastepna pompa wspomy wyje. reszta znosi wszystko bez pierdniecia i chce wiecej ale to juz bezcelowe zupelnie przy tej trakcji. trzeba usztywnic, wzmocnic mocowanie wozka i regulowane wachacze to plan na juz. i dwa nowe semisliki.
ODPOWIEDZ