BMW E36 CABRIO M50 2.8 turbo NoName ODPALONE :)
- elmo0104
- Turbo-Team
- Imię: Piotrek
Re: BMW E36 CABRIO M50 2.8 turbo NoName ODPALONE :)
Poprzecinaj pomiędzy cylindrami przed frezowaniem(ja tak robiłem w swoim po sugestiach Adama i Kamila). Może troche drżeć przy frezowaniu.
Profesjonalna Regeneracja Vanosów Mxx,Sxx
-
- Forumowicz
- Imię: arek
Dzisiaj odebralem nowy zawor WG 60mm ( stary nie wytrzymal strojenia :/ ) we wtorek znowu strojenie i koncem tygodnia hamownia ( mam nadzieje ze juz sie nic nie wysypie )

-
- Forumowicz
- Imię: Kamil
co sie posypało w starym ?
-
- Turbo-Team
- Imię: Rafał
dołaczam się do pytania .DOHC pisze:co sie posypało w starym ?
stary to ten z zeberkami rozumiem?
mam ten drugi , podobno nieawaryjny

-
- Forumowicz
Tak stary to ten z zeberkami , wykonczyl sie podczas strojenie ( zostal w pozycji zamknietej ) Po rozebraniu zawor jak i tulejka strasznie zrysowana i troche krzywa . Wydaje mi sie ze temperatura go zabila ( nie dosc ze bardzo blisko kolektora to jeszcze zostal owiniety bandazem izolacyjnym ) .
-
- Forumowicz
Problemy podczas strojenia ciag dalszy :/
Najpierw problem z paliwem ( zjebany chinski regulator )
Jak juz zostal wymieniony regulator i bylo wystarczajaco paliwa zjebal sie wastegate :/
Po wymianie wastegata i przy probach wystrojenia na 1.2-1.3bara szybko okazalo sie ze sprzeglo nie daje rady :/ Sprzeglo dosc duzo kosztowalo a nawet nie przezylo strojenia , wiec albo za duzo mocy
albo sprzeglo marne
Teraz pytanie do znawcow co dalej ? Obecnie sprzeglo podobno jest z diesla 3.0.
Mysle o zalozeniu nowej tarczy ( bo teraz byla podobno uzywana w idealnym stanie ) i o nowym zacisku z 3.0 diesel + wzmocnienie go ( jesli jest taka mozliwosc ).
Chyba ze ktos ma jakis inny pomysl co mozna zalozyc mocnego do jednomasy z m50 ?
Najpierw problem z paliwem ( zjebany chinski regulator )
Jak juz zostal wymieniony regulator i bylo wystarczajaco paliwa zjebal sie wastegate :/
Po wymianie wastegata i przy probach wystrojenia na 1.2-1.3bara szybko okazalo sie ze sprzeglo nie daje rady :/ Sprzeglo dosc duzo kosztowalo a nawet nie przezylo strojenia , wiec albo za duzo mocy

Mysle o zalozeniu nowej tarczy ( bo teraz byla podobno uzywana w idealnym stanie ) i o nowym zacisku z 3.0 diesel + wzmocnienie go ( jesli jest taka mozliwosc ).
Chyba ze ktos ma jakis inny pomysl co mozna zalozyc mocnego do jednomasy z m50 ?
-
- Forumowicz
- Imię: Kamil
sprzeglo na nowej tarczy musi dac rade do 400 jak drut.
choc na 1,2 powinno byc spokojnie co nie?
byles dzis AFRowac?
choc na 1,2 powinno byc spokojnie co nie?

byles dzis AFRowac?

-
- Forumowicz
- Imię: SEREK
mam spieka w dobrej cenie(komplet)...jak cos to priv
- korona
- Administrator
- Imię: Adam
No bez jaj, nie wiem chyba jakaś klątwa nad cabrio wisi, przecież w moim samochodzie do końca sprzęgło nie robiło problemów (przypomnę że sprzęgło było razem z silnikiem swapowane ode mnie). Nigdy nie było najmniejszego uślizgu, na 3 biegu ślicznie szło samochody wyprzedzać ze ślizgającym non-stop tyłem
. Tarcza ma ok 8,5-9mm (miała jak silnik wyjmowałem), docisk używany będzie miał z 50tys km więc też mu nic nie brakuje. Takie zestawy wytrzymują 700Nm. Arek mówiłeś że rozkręcałeś sprzęgło, może śruby popuściły? Właściwy dystans między dociskiem i kołem, a więc pośrednio i siła docisku tarczy, regulowane były specjalnymi podkładkami o ściśle określonej grubości - na pewno włożyłeś dokładnie te i dokładnie na swoje miejsca?

www.turboBMW.pl
-
- Forumowicz
korona pisze:No bez jaj, nie wiem chyba jakaś klątwa nad cabrio wisi, przecież w moim samochodzie do końca sprzęgło nie robiło problemów (przypomnę że sprzęgło było razem z silnikiem swapowane ode mnie). Nigdy nie było najmniejszego uślizgu, na 3 biegu ślicznie szło samochody wyprzedzać ze ślizgającym non-stop tyłem. Tarcza ma ok 8,5-9mm (miała jak silnik wyjmowałem), docisk używany będzie miał z 50tys km więc też mu nic nie brakuje. Takie zestawy wytrzymują 700Nm. Arek mówiłeś że rozkręcałeś sprzęgło, może śruby popuściły? Właściwy dystans między dociskiem i kołem, a więc pośrednio i siła docisku tarczy, regulowane były specjalnymi podkładkami o ściśle określonej grubości - na pewno włożyłeś dokładnie te i dokładnie na swoje miejsca?
Nowe moze tyle wytrzyma

Adam zlozone dokladnie tak samo jak bylo u ciebie

Dzisiaj zrzucam skrzynie i zobaczymy co i jak wyglada .
- g-rad
- Turbo-Team
- Imię: Radek
Mocniejszy docisk z e60 3.0d powinien dać radę.
-
- Forumowicz
Kod: Zaznacz cały
Arek mówiłeś że rozkręcałeś sprzęgło, może śruby popuściły? Właściwy dystans między dociskiem i kołem, a więc pośrednio i siła docisku tarczy, regulowane były specjalnymi podkładkami o ściśle określonej grubości - na pewno włożyłeś dokładnie te i dokładnie na swoje miejsca?
Sprzeglo mialo wytrzymac :/ A tu dupa nie wytrzymalo normalnej jazdy nie mowiac o palowaniu .
Dziwna sprawa ze u ciebie podobno 1.5 bara bylo i dawalo rade

Sa plany na zalozenie docisku z vw ktory wytrzyma duzo ponad 800nm
Tak wlasnie mysle czy docisk z e60 e90 3.0d da rade ( w serii 500-520Nm ) .
Tak na marginesie moze mi ktos powiedziec z czego dokladnie jest docisk o numerze 21 21 7 503 501 ?
- g-rad
- Turbo-Team
- Imię: Radek
Koledze z forum docisk z e60 wytrzymuje około 700 nm.
- korona
- Administrator
- Imię: Adam
No jest jak piszę, jeździłem na doładowaniu do 1,5bar i sprzęgło nigdy nie ślizgnęło ani odrobinę. Sprzęgło z M57 ma mechanizm samoregulacji w docisku, który niby niweluje zużycie tarczy. W tym sprzęgle nie był ten mechanizm wykorzystany, może po prostu na skutek normalnej eksploatacji (jak zresztą w każdym aucie) tarcza zmniejszyła swoją grubość od momentu jak sprzęgło założyłem po raz pierwszy, i jak mu teraz doj...eś na konkretnych oponach z tyłu zaczęło ślizgać. Jak już raz tarcza się przypaliła to już teraz cały czas ślizga. Może w moim aucie "bezpiecznikiem" były właśnie opony, na drodze te uślizgi dawały sporo frajdy, ale sprzęgło trzymało zawsze; mówiłem i pisałem ci wiele razy że sprzęgło nie jest do sprzedania bo zostawiam je do nowego silnika, tak się upierałeś że w końcu je zostawiłem - to chyba o czymś świadczy - czy jeśli kiedykolwiek by mnie zawiodło chciałbym je do jeszcze mocniejszego silnika? Arek obij tę tarczę która jest spiekami u Radzikowskiego (chyba "corey" z forum z tego co pamiętam też robi) i złóż to z powrotem.noname pisze:Skrzynia zrzucona , sruby dokrecone dobrze , podkladki twoje w tych samych miejscach a sprzelgo pomimo tego nie dawalo rady przy strojeniu ( doladowanie 1.2bara )
Sprzeglo mialo wytrzymac :/ A tu dupa nie wytrzymalo normalnej jazdy nie mowiac o palowaniu .
www.turboBMW.pl
-
- Forumowicz
Opony 225/45r17 z bierznikiem 4mmkorona pisze:No jest jak piszę, jeździłem na doładowaniu do 1,5bar i sprzęgło nigdy nie ślizgnęło ani odrobinę. Sprzęgło z M57 ma mechanizm samoregulacji w docisku, który niby niweluje zużycie tarczy. W tym sprzęgle nie był ten mechanizm wykorzystany, może po prostu na skutek normalnej eksploatacji (jak zresztą w każdym aucie) tarcza zmniejszyła swoją grubość od momentu jak sprzęgło założyłem po raz pierwszy, i jak mu teraz doj...eś na konkretnych oponach z tyłu zaczęło ślizgać. Jak już raz tarcza się przypaliła to już teraz cały czas ślizga. Może w moim aucie "bezpiecznikiem" były właśnie opony, na drodze te uślizgi dawały sporo frajdy, ale sprzęgło trzymało zawsze; mówiłem i pisałem ci wiele razy że sprzęgło nie jest do sprzedania bo zostawiam je do nowego silnika, tak się upierałeś że w końcu je zostawiłem - czy jeśli kiedykolwiek by mnie zawiodło chciałbym je do jeszcze mocniejszego silnika? Arek obij tę tarczę która jest spiekami u Radzikowskiego (chyba "corey" z forum z tego co pamiętam też robi) i złóż to z powrotem.noname pisze:Skrzynia zrzucona , sruby dokrecone dobrze , podkladki twoje w tych samych miejscach a sprzelgo pomimo tego nie dawalo rady przy strojeniu ( doladowanie 1.2bara )
Sprzeglo kosztowalo duzo kasy i mialo spokojnie wytrzymac :/ A tu dupa nie wytrzymalo normalnej jazdy nie mowiac o palowaniu .

Adam chcialem bo powiedziales ze wytrzyma ta moc

Twoj zestaw raczej pojdzie na sprzedaz a zagosci cos innego co wytrzywa wieksze doladowanie .
P.s Moze chcesz go odkupic i zalozyc do m3 turbo :] :P ?