e34 m50b29 turbo>kabrio e36 m50b29
- korona
- Administrator
- Imię: Adam
Re: e34 m50b29 turbo
mcgiver, jak postępy, włożyłeś silnik do budy? Sezon w pełni, kiedy auto wyjedzie?
www.turboBMW.pl
-
- Turbo-Team
- Imię: Rafał
NIE
niestety brak czasu w sezonie daje sie we znaki
.
ostatnie moje działania z projektem były 2 miesiace temu , poza próbami ostatnio z kontrolerem .
nie przewiduje w tym roku wyjechać choć bardzo bym chciał , chyba że żona wygra w totka bo ja napewno nie bo nie gram
.
jak już nieraz pisałem jestem na projekt napalony jak koza na obierki ale dom i rodzina do czegoś zobowiazują ...
nawet niewiem czy w czerwcu pojade na zlot , bo auto(DUPOWÓZ) wymaga kosmetyki a niemam na to czasu , a rzechem nie pojade
niestety brak czasu w sezonie daje sie we znaki

ostatnie moje działania z projektem były 2 miesiace temu , poza próbami ostatnio z kontrolerem .
nie przewiduje w tym roku wyjechać choć bardzo bym chciał , chyba że żona wygra w totka bo ja napewno nie bo nie gram

jak już nieraz pisałem jestem na projekt napalony jak koza na obierki ale dom i rodzina do czegoś zobowiazują ...
nawet niewiem czy w czerwcu pojade na zlot , bo auto(DUPOWÓZ) wymaga kosmetyki a niemam na to czasu , a rzechem nie pojade

-
- Forumowicz
- Imię: Kamil
kopiesz cos? bo na filmikach widac e34 gdzie testujesz EGT kontroler itd. no chyba ze to ten twoj dupowoz tez e34?
mozesz napisac cos wiecej o twojej turbinie jakie AR kompresor i wydech?
-
- Turbo-Team
kopię , kopie .. pisze:kopiesz cos? bo na filmikach widac e34 gdzie testujesz EGT kontroler itd. no chyba ze to ten twoj dupowoz tez e34?
ostatnio kazdy wolny czas poświęcam bezpośrednio lub pośrednio tuningowi bmw .
co do mojego projektu , to na filmikach jest właśnie mój dopowóz , ale podjołem juz decyzje ze to właśnie będzie auto pod projekt , a jako dupowóz szukam niedrogiej e30/e36 coupe , ostatnio już mi umkneło kilka okazji w okolicy ale myslę ze do stycznia-lutego coś kupię i wtedy e34 wjeżdzą na dłuzszy postój i modzenie do garażu , silnik juz czeka na włozenie do budy.
co do turbiny to nic więcej nie wiem o niej niż juz napisałem , szukaj bo już nawet nie wiem gdzie.
wiem ze jest duza i w moim projekcie na początku to bedzie strzelanie z armaty do komara ale spoooko...
dobra idę działać bo miałem ostatnio problemy z kompem w garażu ale brat mi go wczoraj postawił na nogi .
- Szpera
- Forumowicz
- Imię: Grzesiek
Witam. Aby do przodu
Mam pytanie odnośnie tłoków.Tłoki od isa ekstra pomysł, tym bardziej że pozbywamy się "kanapki" W serii 35 kucy przypada na jeden tłok, więc więcej porównując do m50b25, w którym przypada ich 32
ale taka różnica pewnie jest bez znaczenia
Zastanawia mnie ile taki zestaw tłoków od isa wytrzyma? Czy mogą wytrzymać więcej niż te z m50b25, biorąc pod uwagę, że w serii ich denka nie są chłodzone olejem, a po zastosowaniu w m50 będzie natrysk na ich denko, co może zwiększyć ich wytrzymałość ? Chyba że majacze bo późno już :P i coś nakręciłem i dlaczego od m44 a nie od m42?? Jak wiadomo m42 był solidniej wykonany no i przecież w m42 jest 84mm i pasowało by bez problemu. Czy jest coś innego na plus tych od m44 co do doboru CR? wysokość? budowa? 

Mam pytanie odnośnie tłoków.Tłoki od isa ekstra pomysł, tym bardziej że pozbywamy się "kanapki" W serii 35 kucy przypada na jeden tłok, więc więcej porównując do m50b25, w którym przypada ich 32

Głodna nie jest sobą,Doładuj Ją!sprzedam turbogt35
-
- Turbo-Team
tłoki są z m43 a nie nie z isa 140km m44 .Szpera pisze:Witam. Aby do przodu![]()
Mam pytanie odnośnie tłoków.Tłoki od isa ekstra pomysł, tym bardziej że pozbywamy się "kanapki" W serii 35 kucy przypada na jeden tłok, więc więcej porównując do m50b25, w którym przypada ich 32ale taka różnica pewnie jest bez znaczenia
Zastanawia mnie ile taki zestaw tłoków od isa wytrzyma? Czy mogą wytrzymać więcej niż te z m50b25, biorąc pod uwagę, że w serii ich denka nie są chłodzone olejem, a po zastosowaniu w m50 będzie natrysk na ich denko, co może zwiększyć ich wytrzymałość ? Chyba że majacze bo późno już :P i coś nakręciłem i dlaczego od m44 a nie od m42?? Jak wiadomo m42 był solidniej wykonany no i przecież w m42 jest 84mm i pasowało by bez problemu. Czy jest coś innego na plus tych od m44 co do doboru CR? wysokość? budowa?
is ma inny kształt i cięzko je było dostać , a polowałem na nie dośc długo.
równiez liczyłem to jesli chodzi o moc /1cyl i wyszło porównywalnie .
co do wytrzymałosci to sie okaze , a przyświecało mi kilka celów;
-wykluczenie kanapki (cr aż zabardzo poszło w dół , co trzeba było korygować uszczelką i planowaniem)) ,
-powiększenie pojemnosci (ponad 60cm^3 w porównaniu do strokera z m52b28),
-nowe, idealne pasowanie fi 85 zamiast seryjnego 84 ,
-nowe ,inne rozwiazanie ,a nie przetarta scieżka ; czy lepsze? okaże sie.
co z tego wyjdzie to mam nadzieje niebawem sie dowiemy , ale o ile mi wiadomo taka hybryda jeszcze nie jeżdzi.
-
- Forumowicz
- Imię: Kamil
ja pytralem juz o to wiele stron wczesniej, to fakt mcgiver ma jaja bo lubi experemyntowac,bedzie to dzialac napewno tylko ile zniesie boostu, oby jak najwiecej.
jak wyglada waga tlokow z korbami z m50 do tlokow z korbami z isa?
-
- Turbo-Team
tłok m50b25nonvanos waży 507gram ze sworzniem i bez pierścieni.
tak wiec m43 ma tłoki lżejsze o około 100 gram.
a tutaj zestawienie w mojej konfiguracji wyważone kompletami do 0,05 grama
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... ca3db054be" onclick="window.open(this.href);return false; widać że seryjnie jest dośc duzy rozrzut na tłokach ,zresztą na korbach również wiec dlatego wywazałem kompletami że jesli tłok był zaciężki to zbierałem materiał z główki korbowodu aby za bardzo nie osłabiać tłoka . dobierałem komplety ;najcięzszy tłok -najlzejsza korba itd.
tutaj w tle widac tabele jaka stworzyłem sobie w celu wywazeniea wszystkich elementów
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/460 ... 05722.html" onclick="window.open(this.href);return false;
tak wiec m43 ma tłoki lżejsze o około 100 gram.
a tutaj zestawienie w mojej konfiguracji wyważone kompletami do 0,05 grama
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... ca3db054be" onclick="window.open(this.href);return false; widać że seryjnie jest dośc duzy rozrzut na tłokach ,zresztą na korbach również wiec dlatego wywazałem kompletami że jesli tłok był zaciężki to zbierałem materiał z główki korbowodu aby za bardzo nie osłabiać tłoka . dobierałem komplety ;najcięzszy tłok -najlzejsza korba itd.
tutaj w tle widac tabele jaka stworzyłem sobie w celu wywazeniea wszystkich elementów
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/460 ... 05722.html" onclick="window.open(this.href);return false;
- Szpera
- Forumowicz
- Imię: Grzesiek
. pisze:ja pytralem juz o to wiele stron wczesniej, to fakt mcgiver ma jaja bo lubi experemyntowac,bedzie to dzialac napewno tylko ile zniesie boostu, oby jak najwiecej.
Czemu pytasz o tłoki z isa ? przecież m43 to nie is !! Dlatego spytałem wyżej bo nie zrozumiałem.
Głodna nie jest sobą,Doładuj Ją!sprzedam turbogt35
-
- Turbo-Team
-
- Turbo-Team
-
- Turbo-Team
- korona
- Administrator