E36 328 M50 + GT35 + 850cc coupe czarne Pietrka

Projekty zakończone jak i w trakcie. Tylko poważne modyfikacje.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
elmo0104
Turbo-Team
Imię: Piotrek

Re: E36 325iA cupe tuuurbo czarne Pietrka

Post autor: elmo0104 »

:D Poszło po myśli heh nie uwierzycie ale czasem mam nawet 1.2 bar doładowania:D i silnik żyje po takich przejazdach. Pewnie w ciągu tygodnia, może dwóch, Michał się dowie czegoś na ten temat. Skomplikowana sprawa:D

Przed chwilą wróciłem do domu. Auto śmiga:) Dojechałem bez problemu. Michał powiedział, że dziwna sytuacja jest z tym doładowaniem u mnie, podmienialiśmy nawet MAP sensor bo myśleliśmy że on pokazuje wartości z kosmosu ale okazało się że drugi pokazuje tak samo. Może niech Michał opisze w wolnej chwili co się tu działo bo ja nie ogarniam:P po dzisiejszych wrażeniach!!

Jak będzie łądnie to się może pojawie ale dziś jestem mega zmęczony tymi setkami kilometrów przejechanych po autostradzie:D. Sławek jak Ty będziesz w niedziele to szybciej się tam pojawie w niedziele niż jutro, ale kto wie:D Napisz mi na priw swój nr żebym mógł się z Toba skontaktować w razie co !

Michałowi bardzo dziękuje za wyrozumiałość na autostradzie i za cały dzień zmarudzony ze mną:P !! Efekty mnie w zupełności zadowalają! :clap: :piwo:
Profesjonalna Regeneracja Vanosów Mxx,Sxx
Awatar użytkownika
korona
Administrator
Imię: Adam

Post autor: korona »

I co ładuje tak nisko jak pisałem, od samego dołu jak w dieslu? Gratuluję skończonego auta :ok: wklej jakieś zdjęcia z zewnątrz.
www.turboBMW.pl
Awatar użytkownika
Michał_Małecki
Forumowicz
Imię: Michał
Kontakt:

Post autor: Michał_Małecki »

Wystroiłem już kilkanaście silnikow, lecz to był pierwszy, który jeździ na automacie. Zawsze to nowe doświadczenie. Na trybie spiętego na stałe 4. biegu pełne doładowanie pojawia się mniej więcej od 2 tys. obr. silnika na WOT. Na innych trybach niestety poślizg na sprzęgle kinetycznym jest bardzo odczuwalny i czasami pełne doładowanie jest osiągane przy znacznie wyższych obrotach ? rzędu 3.5 ? 4 tys.
Podczas strojenia mieliśmy problem z osią obciążenia deflection. Jak pierwszy raz zrobiliśmy przejazd na WOT i zobaczyłem w logach wartość 1.0-1.2bar doładowania, to się przeraziłem. Jednak silnik nie zastukał, odpowiednio podniosłem dawkę paliwa i przeżył kilka takich przejazdów. Samochód nie przyspieszał zupełnie, jak na takie doładowanie, więc zaczęliśmy poszukiwania usterki. MAP sensor wykluczyliśmy, podmieniając jeden ode mnie w pełni sprawny. Na pewno problem leży po stronie osprzętu elektronicznego ? MAP sensor już wczoraj wykluczyliśmy, więc zapewne jest coś nie tak z samym piggyback?iem. Dostałem już potwierdzającą informację od Piotrka, że prawdziwe doładowanie jest takie, jak wczoraj zakładaliśmy ? 0.45bar.
Maleckis Motorsport
Awatar użytkownika
elmo0104
Turbo-Team

Turbo ładuje od samego dołu:) wystarczy dodanie gazu odrobinę a już mam nadciśnienie w kolektorze:D podoba mi się, właśnie taki był cel żeby wyprzedzać auta bez redukcji biegu:D Zdjęcia dodam niebawem, jak się pogoda poprawi bo narazie jest padaka:/

Zrobił mi się jakiś przedmuch przy kolektorze z jednego z cylindrów i będę musiał obadać czy to uszczelka czy spaw.

Dziękuje Adam! :)
Awatar użytkownika
korona
Administrator
Imię: Adam

Post autor: korona »

elmo0104 pisze:...Zrobił mi się jakiś przedmuch przy kolektorze z jednego z cylindrów i będę musiał obadać czy to uszczelka czy spaw....
Obstawiam spaw :dry: niestety 6 cylindrów w rzędzie to za dużo jak na stalowy kolektor skrzynkowy. Czasem wytrzyma dłużej, czasem krócej, ale w końcu gdzieś na spawie pęka bo rozszerzalność aluminiowej głowicy, stalowej flanszy i stalowych runnerów jest inna. Mój chinol był poprawiany już 3 razy, ostatnim razem przy zmianie silnika dospawałem podpory flanszy turbiny i naciąłem jeszcze bardziej flanszę kolektora, a i tak podejrzewam że trzeba będzie znowu poprawiać...
www.turboBMW.pl
kremat0r
User
Imię: Krzysztof

Post autor: kremat0r »

korona pisze:
elmo0104 pisze:...Zrobił mi się jakiś przedmuch przy kolektorze z jednego z cylindrów i będę musiał obadać czy to uszczelka czy spaw....
Obstawiam spaw :dry: niestety 6 cylindrów w rzędzie to za dużo jak na stalowy kolektor skrzynkowy. Czasem wytrzyma dłużej, czasem krócej, ale w końcu gdzieś na spawie pęka bo rozszerzalność aluminiowej głowicy, stalowej flanszy i stalowych runnerów jest inna. Mój chinol był poprawiany już 3 razy, ostatnim razem przy zmianie silnika dospawałem podpory flanszy turbiny i naciąłem jeszcze bardziej flanszę kolektora, a i tak podejrzewam że trzeba będzie znowu poprawiać...
To jaka recepta na to w rozsądnych kosztach ?
e36 coupe m50b25nv, czas zacząc :)
Awatar użytkownika
elmo0104
Turbo-Team

Zgadza się to spaw pękł. Jest on w miarę dostępnym miejscu, może uda się połatać bez ściągania wszystkiego.

Myślę ża jakbym dobrze przetopił flanszę (w moim przypadku słabej mocy spawarka niepozwoliła na to a za to przegrzała miejscowo materiał) to nic by nie pękało. Po spawaniu przydałoby się też odpuścić taki kolektor. Adam ma z kwasówki(jest bardziej podatna na pękanie), ja mam z czarnej stali.

Problem z ciśnieniem doładowania został rozwiązany:) Czeka mnie kolejna wycieczka do Poznania:) Michał szykuj się na mojego automata :D:D hehe
mcgiver
Turbo-Team
Imię: Rafał

Post autor: mcgiver »

gratulacje ze auto juz jezdzi :clap: .
kiedy jakaś hamownia?
Awatar użytkownika
elmo0104
Turbo-Team

Jak znajdę hamownie, która będzie chciała zmierzyć auto z automatem i nie będzie ona 300 km od miejsca mojego zamieszkania to podjadę:D nawet w przyszłym tygodniu(po załataniu przedmuchu i po podniesieniu dołądowania).

Dzięki Rafał!
Awatar użytkownika
elmo0104
Turbo-Team

Widziałem, że u Krismaxa też się zaczął sezon "naprawczy":P u mnie pęknięcie kolektora doprowadziło do takiego stanu:
Obrazek

Obrazek

Kolektor już połatany lecz czeka on na frezowanie, na dniach powinienem go odebrać i poskładac wszystko do kupy.

Nakręciłem ostatnio filmik telefonem :blink2: jak zegary wskazują w drodze do dziewczyny:D Ostrzegam, jakośc ujowa!

http://www.youtube.com/watch?v=oU1x8NDjEn8
Awatar użytkownika
elmo0104
Turbo-Team

Auto mniejwięcej tak wygląda:P Pewnie jest to najgorzej wyglądające auto na forum:P hehe. Potęguje to fakt, że auto jest brudne no i gdzieniegdzie wymaga poprawek lakierniczych :D dobrze, że tego nie widać na zdjęciach:P

Obrazek

Obrazek
mcgiver
Turbo-Team
Imię: Rafał

Post autor: mcgiver »

elmo0104 pisze:Auto mniejwięcej tak wygląda:P Pewnie jest to najgorzej wyglądające auto na forum:P hehe. Potęguje to fakt, że auto jest brudne no i gdzieniegdzie wymaga poprawek lakierniczych :D dobrze, że tego nie widać na zdjęciach:P
tym sie nie przejmój , auto ma pierw zamiatać ,a potem wygladać , a nie odwrotnie :cool2:
Awatar użytkownika
sierRKA
Forumowicz
Imię: Sławek

Post autor: sierRKA »

troche blink blink, jakies koło i będzie lala :ok: pzdr
"sierRKArs"-używane części samochodowe wszystkich marek. tel. 691-211-616
SUPERCHARGER JUZ POMPUJE
Awatar użytkownika
elmo0104
Turbo-Team

Auto jest finalnie wystrojone na 0.65 bara, odbył się równiez pomiar mocy, oto wykres:

Obrazek

Dzięki bardzo dla Michała Małeckiego za strojenie(wyniki na wykresie) i dla Wojtka za hamownie, wszystko odbywało się w niedzielę-normalni ludzie odpoczywają w ten dzień tygodnia:P Własnie za czas w niedzielę jestem chłopakom super wdzięczny.
Nie traktujcie poważnie mojej wczesniejszej wypowiedzi o tym kosmicznym doładowaniu (1.2 bara) to była pomyłka, która zmyliła i mnie i Michała:P Teraz mogę bezpiecznie wciskać w podłogę! :D
BamberBmw
User
Imię: Tomasz

Post autor: BamberBmw »

ja też miałem na tej turbinie 0,65bara i myślałem jak to ciągnie,ale teraz daje czasami 1,2bara to już jest bajka.Gdzieś od 0,8 zaczyna auto gwizdać i naprawdę jak będziesz na ciśnieniu 1bar to przyznasz mi racje jaka różnica.
chciał bym widzieć twoje zdziwienie po pierwszych jazdach,bo ja z koroną to tylko mówiłem o k....a ale idzie.Gratki za projekt :clap:
ODPOWIEDZ