BMW E36 M52B28 TURBO
- Pan. B
- Forumowicz
- Imię: Marcin
Re: BMW E36 M52B28 TURBO
Kolektor z alfy:)
Ciekawe czy beda jakies profity wzgledem serii.
Ciekawe czy beda jakies profity wzgledem serii.
-
- Forumowicz
- Imię: Karol
A jak w tym kolektorze wygląda rozstaw runerów względem serii?
- Karolo
- Forumowicz
- Imię: Karol
Ktoś kiedyś już chciał zaprzęgnąć ten kolektor do pracy z M50. Ja mam z kolei pytanie o jego masę oraz możliwość zamocowania listwy wtryskowej z m50. Jak to widzisz?
sklep turbobmw.pl - najlepsze części TURBO
-
- User
- Imię: marcin
Zmiana planów jak narazie będzie coś innego. A waga jest mała. A chciałem go połączyć z kolektorem z m50.
-
- User
- Imię: Steven
Zawsze zastanawiałem się czy prawy kolektor ssący z M70 byłby korzystny. Może taka opcja?
- Wąski
- Turbo-Team
- Imię: Wąski
m70 ma sporo mniejszą przepustnice od m50b25 (chociaż to nie jest wielki problem)
no i runery też nie pasują
bardziej w m50 widzę kolektor z TDS 2,5
no i runery też nie pasują
bardziej w m50 widzę kolektor z TDS 2,5
Wąski
BSS
turboexpert.pl
BSS
turboexpert.pl
-
- User
Właśnie chyba to jest największy problem z tymi kolektorami że mają wąskie runery.
- Wąski
- Turbo-Team
- Imię: Wąski
chyba najlepiej jest zapolować na necie na takiego

czasami są za dobrą kase
czasami są za dobrą kase
Wąski
BSS
turboexpert.pl
BSS
turboexpert.pl
-
- User
Cieszko trafic a jak sie trafi to majatek. Jutro ma mi przyjsc z alu zobaczymy co to bedzie.
-
- User
Nie bardzo strzela,ale do zrobienia tylko nie mam czasu i kupiłem gotowca. Co fajne ze krokowy pasuje idealnie na przepustnice trzeba otwory nowe rozwiercicBlacha pisze:A jak w tym kolektorze wygląda rozstaw runerów względem serii?
-
- User
Mały poprawki

- forti
- Forumowicz
- Imię: Grzes
- Kontakt:
Dobrego dziwolaga zrobiles

-
- User
Nie wiem czy nie za duży. Wydaje mi ie że przy seryjnym turbo szybciej wstawalo. Ale później lepiej jedzie
- nfs
- User
- Imię: Grzegorz
Może dlatego:
"The length of the runner has a strong effect on the amount of air that actually gets into the chamber during the intake valve cycle when the engine is not under boost. Here, it is sufficient to say that higher-speed engines will tend toward shorter intake runners. Low-speed and mid-range torque generally shows gains from longer runners. Turbo applications will generally find best results with long runners, which provide a broad, flat torque curve at low speeds, while the turbo keeps the top end strong."
"Długość kanału dolotowego ma spory wpływ na ilość powietrza które dostaje się do komory podczas cyklu ssania kiedy silnik nie jest pod wpływem doładowania. Wystarczy tu powiedzieć, że większe silniki pracujące w wyższym zakresie obrotów lepiej reagują na krótkie kanały dolotowe. Moment obrotowy na niskich i średnich obrotach jest wyższy dzięki długim kanałom dolotowym. W przypadku turbodoładowania najlepsze wyniki osiągają dłuższe kanały dolotowe które dają szerszy, bardziej płaski przebieg momentu obrotowego przy niskich obrotach, gdy jednocześnie turbo zapewnia mocną górę obrotów."
cytat z "Maximum Boost" Corky'ego Bell'a
ups..., zapomniałem dodac moją ulubioną minkę:
"The length of the runner has a strong effect on the amount of air that actually gets into the chamber during the intake valve cycle when the engine is not under boost. Here, it is sufficient to say that higher-speed engines will tend toward shorter intake runners. Low-speed and mid-range torque generally shows gains from longer runners. Turbo applications will generally find best results with long runners, which provide a broad, flat torque curve at low speeds, while the turbo keeps the top end strong."
"Długość kanału dolotowego ma spory wpływ na ilość powietrza które dostaje się do komory podczas cyklu ssania kiedy silnik nie jest pod wpływem doładowania. Wystarczy tu powiedzieć, że większe silniki pracujące w wyższym zakresie obrotów lepiej reagują na krótkie kanały dolotowe. Moment obrotowy na niskich i średnich obrotach jest wyższy dzięki długim kanałom dolotowym. W przypadku turbodoładowania najlepsze wyniki osiągają dłuższe kanały dolotowe które dają szerszy, bardziej płaski przebieg momentu obrotowego przy niskich obrotach, gdy jednocześnie turbo zapewnia mocną górę obrotów."
cytat z "Maximum Boost" Corky'ego Bell'a
ups..., zapomniałem dodac moją ulubioną minkę:

- groszeke30
- User
- Imię: Bartek
dostałes kolektor od coreya pasujący ?!