E46 S54B32 FORGED TURBO

Projekty zakończone jak i w trakcie. Tylko poważne modyfikacje.
ODPOWIEDZ
Mario
User
Imię: Mariusz

Re: E46 S54B32 FORGED TURBO

Post autor: Mario »

Ja cały czas zastanawiam się nad jednym czy jeżeli blok nominał po dokonaniu pomiarów będzie o.k to czy dawać tłoki nadwymiarowe czy jednak nominały?
Awatar użytkownika
Karolo
Forumowicz
Imię: Karol

Post autor: Karolo »

Nominalne dajesz, po co to ruszać w takim wypadku? Można pierścienie zmienić tylko, ale jak nie noszą śladów zużycia to nie ma sensu moim zdaniem. Średnicówka prawdę powie, a tłoki na dole pomierz pasametrem albo mikromierzem.
sklep turbobmw.pl - najlepsze części TURBO
Awatar użytkownika
leo
Turbo-Team
Imię: Adam

Post autor: leo »

Nie lepiej upchać tu jakiegoś Borg Warnera co by to sensownie nadmuchał?

Sam takiego kupiłem ostatnio dla siebie i w weekend montujemy na warsztacie także coś tam się potestuje :)

Z tego co wiem to wstaje lepiej jak garrett a kulce
BMWexpert Motorsport
k64
Forumowicz
Imię: Kamil

Post autor: k64 »

leo pisze:Nie lepiej upchać tu jakiegoś Borg Warnera co by to sensownie nadmuchał?

Sam takiego kupiłem ostatnio dla siebie i w weekend montujemy na warsztacie także coś tam się potestuje :)

Z tego co wiem to wstaje lepiej jak garrett a kulce
i fajne pieniadze kosztuje i wirnik cnc
Awatar użytkownika
leo
Turbo-Team

oj chyba nie wiesz Kamilu co piszesz mam dostęp do dystrybutora na Polskę i na prawdę śmieszne pieniądze jak za takie turbosprężarki się płaci a to tylko dlatego że ot u nas mało znane i tylko mocni w temacie wiedzą co to za firma. Turbiny w pełni regenerowalne więc nie ma strachu o kulki :)

Mało to turbiny w ścisłych konfiguracjach i nawet z dużymi ARami wstają znacznie lepiej i nie puchną :)
BMWexpert Motorsport
filip
Forumowicz
Imię: Filip

Post autor: filip »

bw na jurnal'u wstaje lepiej niz precision ktory wciaga gareta nosem...
Awatar użytkownika
g-rad
Turbo-Team
Imię: Radek

Post autor: g-rad »

Co do nadwymiaru, to musiałem go wsadzić ze względu na spory próg. Wczoraj złożyłem dół. Luz na panewkach jest jak fabrycznie, więc powinno być ok.
Dzisiaj chciałbym złożyć rozrząd, ale nie mogę znaleźć w necie informacji na temat jego ustawienia. Czy ma ktoś jakieś info w tym temacie ?

Co do turbosprężarki to mam już tego GT35 na stanie i chciałbym na nim zrobić stage 1. Wiem jak śmiga taka turbosprężarka w strokerze m50 3.0 i moim zdaniem jest to za duża sprężarka do tego motoru na ulicę. Czuję, że przy s54 będzie w sam raz. Mam do tej sprężarki wycięte flansze, zasilanie oleju, spływ, uszczelki, wszystko już mam przygotowane.

Ew. czy możecie napisać jakiego konkretnie modelu BW szukać?

Obrazek

EDIT: Rozrząd ustawia się prawie jak w M50
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
leo
Turbo-Team

w wałkach masz otwory w które wkładasz pręciki i musza być one wzlgędem siebie równoległe a krzywki pierwszego cylindra skierowane od siebie.

Problem mozesz miec ze spieciem vanosa bo tego trzeba elektronicznie otworzyc i dobpiero założyć
BMWexpert Motorsport
k64
Forumowicz

leo pisze:oj chyba nie wiesz Kamilu co piszesz mam dostęp do dystrybutora na Polskę i na prawdę śmieszne pieniądze jak za takie turbosprężarki się płaci a to tylko dlatego że ot u nas mało znane i tylko mocni w temacie wiedzą co to za firma. Turbiny w pełni regenerowalne więc nie ma strachu o kulki :)

Mało to turbiny w ścisłych konfiguracjach i nawet z dużymi ARami wstają znacznie lepiej i nie puchną :)
wiesz jak ma AR duzy to nie bardzo zeby mialo puchnac :dry:

najwidoczniej zle mnie zrozumiales. mialo byc w " " - stad pisalem o $ myslac ze TANIE i wirniku na cnc robionym - bo takie maja i "prawie" kazde w normalnych cenach. za 2500zl netto wczoraj ogladalem pierwsza lepsza z polki z coominsa jakiegos i mozna miec juz bardzo dobre turbo w takich pieniadzach ( tylko wybrac odpowiedni model :dry: ) ale jeden myk, sama supra robiona przez vtg rok temu miala w slowacji na zawodach borgwarnera wlasnie i wtedy sie tym tematem ostro zainteresowalem rozmawiajac z Grzeskiem... ale sa to modele ktore ceny maja zblizone blizej np gtx`a noo moze ciut taniej - typowo do sportu np EFR , muszla z nierdzewki, wirniki CNC, EBC, Wastegate a czy warte sa tej ceny to juz sam ktos musi ocenic jaka FIrme wybrac.

NIe mysl ze temat slabo ogarniety w polsce jesli chodzi o TUrbo, duzo sprawa jest marketing , reklama , jak 3 lata temu nie slyszeli o precision , tak o borgwarner juz jakis czas temat leci.

taki ot o borgwarnerach z moich informacji a nie doswiadczenia.
filip
Forumowicz
Imię: Filip

Post autor: filip »

Radziu, zadzwon do mnie po poludniu to Ci cos podpowiem jesli moge. Tak z grubsza odnosnie pasowan... te silniki w serii cierpia na panewki (z reszta jak kazda seria S a nie wspomne co sie dzieje w obecnych M'kach)

Szkoda oszczedzic 1k pln zeby pozniej motor poszedl w pizdziec
Mario
User
Imię: Mariusz

Post autor: Mario »

To napisz tu w sprawie panewek bo też będę wymieniał w swoim silniku.
Wersje przed liftowe miały wadliwe panewki ale poliftowe już podobno nie miały takiego problemu.
ACL to dobra firma ale nie wiem czy fabryczne nie były by lepsze
Awatar użytkownika
g-rad
Turbo-Team
Imię: Radek

Post autor: g-rad »

Jak zobaczyłem cenę ori panewek w ASO to się nawet nie zastanawiałem. Wał został bardzo dokładnie pomierzony, tak samo korby. Przed założeniem korby zostały skręcone razem z panewkami, zmierzony został luz w kilku płaszczyznach. Luz mieścił się w granicy od 6 do 7 setek. Mam nadzieje, że panewka za szybko się nie podda.

Wczoraj zdałem sobię sprawę, że nie mam koła drgań harmonicznych. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie ;)
Obrazek
k64
Forumowicz

miales ogromne szczescie jesli faktycznie kupiles ostatni zestaw acrace ... bo z tego co wiem firma glosi plajte?
Awatar użytkownika
Michał_Małecki
Forumowicz
Imię: Michał
Kontakt:

Post autor: Michał_Małecki »

. pisze:miales ogromne szczescie jesli faktycznie kupiles ostatni zestaw acrace ... bo z tego co wiem firma glosi plajte?
Taaa, bankructwo i są w trakcie likwidacji. Aż szkoda teraz takich panewek ACL montować, za parę lat będzie to nie lada rarytas :heh:
k64
Forumowicz

Michał_Małecki pisze:
. pisze:miales ogromne szczescie jesli faktycznie kupiles ostatni zestaw acrace ... bo z tego co wiem firma glosi plajte?
Taaa, bankructwo i są w trakcie likwidacji. Aż szkoda teraz takich panewek ACL montować, za parę lat będzie to nie lada rarytas :heh:
to wkoncu nie wiem :heh: dzwonil mi obama ze jednak firma przezyje :śmiech:
ODPOWIEDZ