E46 S54B32 FORGED TURBO
-
- User
- Imię: Mariusz
Re: E46 S54B32 FORGED TURBO
Ja cały czas zastanawiam się nad jednym czy jeżeli blok nominał po dokonaniu pomiarów będzie o.k to czy dawać tłoki nadwymiarowe czy jednak nominały?
- Karolo
- Forumowicz
- Imię: Karol
Nominalne dajesz, po co to ruszać w takim wypadku? Można pierścienie zmienić tylko, ale jak nie noszą śladów zużycia to nie ma sensu moim zdaniem. Średnicówka prawdę powie, a tłoki na dole pomierz pasametrem albo mikromierzem.
sklep turbobmw.pl - najlepsze części TURBO
- leo
- Turbo-Team
- Imię: Adam
Nie lepiej upchać tu jakiegoś Borg Warnera co by to sensownie nadmuchał?
Sam takiego kupiłem ostatnio dla siebie i w weekend montujemy na warsztacie także coś tam się potestuje
Z tego co wiem to wstaje lepiej jak garrett a kulce
Sam takiego kupiłem ostatnio dla siebie i w weekend montujemy na warsztacie także coś tam się potestuje

BMWexpert Motorsport
-
- Forumowicz
- Imię: Kamil
i fajne pieniadze kosztuje i wirnik cncleo pisze:Nie lepiej upchać tu jakiegoś Borg Warnera co by to sensownie nadmuchał?
- leo
- Turbo-Team
oj chyba nie wiesz Kamilu co piszesz mam dostęp do dystrybutora na Polskę i na prawdę śmieszne pieniądze jak za takie turbosprężarki się płaci a to tylko dlatego że ot u nas mało znane i tylko mocni w temacie wiedzą co to za firma. Turbiny w pełni regenerowalne więc nie ma strachu o kulki 
Mało to turbiny w ścisłych konfiguracjach i nawet z dużymi ARami wstają znacznie lepiej i nie puchną

Mało to turbiny w ścisłych konfiguracjach i nawet z dużymi ARami wstają znacznie lepiej i nie puchną

BMWexpert Motorsport
-
- Forumowicz
- Imię: Filip
bw na jurnal'u wstaje lepiej niz precision ktory wciaga gareta nosem...
- g-rad
- Turbo-Team
- Imię: Radek
Co do nadwymiaru, to musiałem go wsadzić ze względu na spory próg. Wczoraj złożyłem dół. Luz na panewkach jest jak fabrycznie, więc powinno być ok.
Dzisiaj chciałbym złożyć rozrząd, ale nie mogę znaleźć w necie informacji na temat jego ustawienia. Czy ma ktoś jakieś info w tym temacie ?
Co do turbosprężarki to mam już tego GT35 na stanie i chciałbym na nim zrobić stage 1. Wiem jak śmiga taka turbosprężarka w strokerze m50 3.0 i moim zdaniem jest to za duża sprężarka do tego motoru na ulicę. Czuję, że przy s54 będzie w sam raz. Mam do tej sprężarki wycięte flansze, zasilanie oleju, spływ, uszczelki, wszystko już mam przygotowane.
Ew. czy możecie napisać jakiego konkretnie modelu BW szukać?

EDIT: Rozrząd ustawia się prawie jak w M50

Dzisiaj chciałbym złożyć rozrząd, ale nie mogę znaleźć w necie informacji na temat jego ustawienia. Czy ma ktoś jakieś info w tym temacie ?
Co do turbosprężarki to mam już tego GT35 na stanie i chciałbym na nim zrobić stage 1. Wiem jak śmiga taka turbosprężarka w strokerze m50 3.0 i moim zdaniem jest to za duża sprężarka do tego motoru na ulicę. Czuję, że przy s54 będzie w sam raz. Mam do tej sprężarki wycięte flansze, zasilanie oleju, spływ, uszczelki, wszystko już mam przygotowane.
Ew. czy możecie napisać jakiego konkretnie modelu BW szukać?

EDIT: Rozrząd ustawia się prawie jak w M50

- leo
- Turbo-Team
w wałkach masz otwory w które wkładasz pręciki i musza być one wzlgędem siebie równoległe a krzywki pierwszego cylindra skierowane od siebie.
Problem mozesz miec ze spieciem vanosa bo tego trzeba elektronicznie otworzyc i dobpiero założyć
Problem mozesz miec ze spieciem vanosa bo tego trzeba elektronicznie otworzyc i dobpiero założyć
BMWexpert Motorsport
-
- Forumowicz
wiesz jak ma AR duzy to nie bardzo zeby mialo puchnacleo pisze:oj chyba nie wiesz Kamilu co piszesz mam dostęp do dystrybutora na Polskę i na prawdę śmieszne pieniądze jak za takie turbosprężarki się płaci a to tylko dlatego że ot u nas mało znane i tylko mocni w temacie wiedzą co to za firma. Turbiny w pełni regenerowalne więc nie ma strachu o kulki

najwidoczniej zle mnie zrozumiales. mialo byc w " " - stad pisalem o $ myslac ze TANIE i wirniku na cnc robionym - bo takie maja i "prawie" kazde w normalnych cenach. za 2500zl netto wczoraj ogladalem pierwsza lepsza z polki z coominsa jakiegos i mozna miec juz bardzo dobre turbo w takich pieniadzach ( tylko wybrac odpowiedni model

NIe mysl ze temat slabo ogarniety w polsce jesli chodzi o TUrbo, duzo sprawa jest marketing , reklama , jak 3 lata temu nie slyszeli o precision , tak o borgwarner juz jakis czas temat leci.
taki ot o borgwarnerach z moich informacji a nie doswiadczenia.
-
- Forumowicz
- Imię: Filip
Radziu, zadzwon do mnie po poludniu to Ci cos podpowiem jesli moge. Tak z grubsza odnosnie pasowan... te silniki w serii cierpia na panewki (z reszta jak kazda seria S a nie wspomne co sie dzieje w obecnych M'kach)
Szkoda oszczedzic 1k pln zeby pozniej motor poszedl w pizdziec
Szkoda oszczedzic 1k pln zeby pozniej motor poszedl w pizdziec
-
- User
- Imię: Mariusz
To napisz tu w sprawie panewek bo też będę wymieniał w swoim silniku.
Wersje przed liftowe miały wadliwe panewki ale poliftowe już podobno nie miały takiego problemu.
ACL to dobra firma ale nie wiem czy fabryczne nie były by lepsze
Wersje przed liftowe miały wadliwe panewki ale poliftowe już podobno nie miały takiego problemu.
ACL to dobra firma ale nie wiem czy fabryczne nie były by lepsze
- g-rad
- Turbo-Team
- Imię: Radek
Jak zobaczyłem cenę ori panewek w ASO to się nawet nie zastanawiałem. Wał został bardzo dokładnie pomierzony, tak samo korby. Przed założeniem korby zostały skręcone razem z panewkami, zmierzony został luz w kilku płaszczyznach. Luz mieścił się w granicy od 6 do 7 setek. Mam nadzieje, że panewka za szybko się nie podda.
Wczoraj zdałem sobię sprawę, że nie mam koła drgań harmonicznych. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie

Wczoraj zdałem sobię sprawę, że nie mam koła drgań harmonicznych. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie

-
- Forumowicz
miales ogromne szczescie jesli faktycznie kupiles ostatni zestaw acrace ... bo z tego co wiem firma glosi plajte?
- Michał_Małecki
- Forumowicz
- Imię: Michał
- Kontakt:
Taaa, bankructwo i są w trakcie likwidacji. Aż szkoda teraz takich panewek ACL montować, za parę lat będzie to nie lada rarytas. pisze:miales ogromne szczescie jesli faktycznie kupiles ostatni zestaw acrace ... bo z tego co wiem firma glosi plajte?

-
- Forumowicz
to wkoncu nie wiemMichał_Małecki pisze:Taaa, bankructwo i są w trakcie likwidacji. Aż szkoda teraz takich panewek ACL montować, za parę lat będzie to nie lada rarytas. pisze:miales ogromne szczescie jesli faktycznie kupiles ostatni zestaw acrace ... bo z tego co wiem firma glosi plajte?