E34 m50b20 GT35/30 Driftcar up str.15
- fulltone88
- Turbo-Team
- Imię: Piotrek
Re: E34 m50b20 turbo
fot nie mam bo magiel już zdemontowałem
u mnie poszły drążki od e46 i końcówki od Lanci kappy na oryginalne miejsca w zwrotnicach. Problem polegał na tym że przy podnoszeniu samochodu koła schodziły się do środka a przy opuszczaniu rozchodziły się na zewnątrz, były to zbyt duże wychylenia. Moze to wina wielowachacza e34, jednak wydaje mi się ze gdyby magiel wisiał na wysokości mocowań końcówek w zwrotnicach nie byłoby problemu, jednak nie ma możliwości zawieszenia go wyżej.

-
- Forumowicz
- Imię: Karol
Nie łapie twojej logiki, masz drążki przykręcone do drążka centralnego przy przekładni ślimakowej i masz drążki przykręcone do listwy kierowniczej na tej samej wysokości i zawieszenie zaczęło ci się rozjeżdżać /zjeżdżać bo co? Wahacze nie lubią się z listwąfulltone88 pisze:fot nie mam bo magiel już zdemontowałemu mnie poszły drążki od e46 i końcówki od Lanci kappy na oryginalne miejsca w zwrotnicach. Problem polegał na tym że przy podnoszeniu samochodu koła schodziły się do środka a przy opuszczaniu rozchodziły się na zewnątrz, były to zbyt duże wychylenia. Moze to wina wielowachacza e34, jednak wydaje mi się ze gdyby magiel wisiał na wysokości mocowań końcówek w zwrotnicach nie byłoby problemu, jednak nie ma możliwości zawieszenia go wyżej.

-
- User
- Imię: Kamil
Drążek kierowniczy musi być równoległy do wahacza, i długością najlepiej równy wahaczowi. Wtedy ograniczysz "bump steer" (czyli zmianę wychylenia koła pod wpływem ugięcia zawieszenia) do zera. Któraś z tych dwóch rzeczy u Ciebie nie zagrała i różnica w kątach dynamicznych zawieszenia była za duża i taki oto wyszedł efekt.
A co do zmiany ackermanna, żeby to poprawnie zrobić, nie należy brać pod uwagę, aby sworzeń drążka był w linii ze sworzniem zwrotnicy - ackermann wtedy nadal będzie występował. A to dlatego że sworzeń wahacza nie jest punktem obrotu kolumny, punktem obrotu jest punkt styku koła. Miejsce to określa promień zataczania koła.
A co do zmiany ackermanna, żeby to poprawnie zrobić, nie należy brać pod uwagę, aby sworzeń drążka był w linii ze sworzniem zwrotnicy - ackermann wtedy nadal będzie występował. A to dlatego że sworzeń wahacza nie jest punktem obrotu kolumny, punktem obrotu jest punkt styku koła. Miejsce to określa promień zataczania koła.
- fulltone88
- Turbo-Team
Chodziło mi dokładnie o to jak to ujął SAS performance i nie chodziło mi o to do czego są przykręcone drążki kierownicze, tylko o to na jakiej wysokości wisi magiel. Ale to już zostało bardzo dobrze opisane w poście wyżej. U mnie właśnie magiel był za wysoko i dlatego taki był efekt.
- maveric004
- Turbo-Team
- Imię: Rafał
Witam wszystkich po dłuuuuugim czasie
BMW zostało dziś wystrojone
nareszcie
troszkę to trwało ale aby wszystko było jak trzeba choć nie obyło się bez problemów 
gruszka ma za słabą sprężynę i sama się otwiera przy 0.8 bara
muszę podciągnąć cięgno . auto chodzi w trybie FIT
sterowanie turbiną przestało działać i wystroiliśmy na MBC
po za tym same plusy
ciągnie jak szalone ładnie wgniata w fotel choć już wiem ze będę szukał większej turbiny TD04hl-19t
kilka fotek samochodu jak to teraz wygląda

BMW zostało dziś wystrojone

gruszka ma za słabą sprężynę i sama się otwiera przy 0.8 bara

kilka fotek samochodu jak to teraz wygląda

-
- Forumowicz
Domagamy się filmików 

- Szpera
- Forumowicz
- Imię: Grzesiek
Gratki, szukasz większego turbo ? to odrazu m50b28 buduj i jakieś gt35 :P ale zawsze mało!!!!!!!!!!!!!
- fulltone88
- Turbo-Team
magiel od e46 zamontowany? 

- maveric004
- Turbo-Team
Magiel czeka jeszcze nie było czasu
filmiki beda jak wrócę z delegacji
jak bym chciał b28 to juz dawno by siedział w tej budzie
ja chcę wyciągnąć jak najwięcej z b20 

- sierRKA
- Forumowicz
- Imię: Sławek
Ktoś stroil jeśli nie jest tajemnica?
- maveric004
- Turbo-Team
SRT Garage
jeszcze drobne poprawki i będzie hamownia 

-
- Turbo-Team
- Imię: Wojtek
Czekam na relacje z monażu magla z angola e46, ciekawi mnie czy warto brac się za to. Tez ma taki plan klamoty już skompletowane ale nikt nic konkretnie nie pisze czy działa poprawnie.
-
- Forumowicz
dawaj dawaj bo jestem ciekaw co wypluje, ja pewnie w pazdzierniku sie wybiore dopiero bo teraz nie bede mial juz kieyd ;}
-
- Nowy na forum
- Imię: Jarek
Od dłuższego czasu się przyglądam projektowi. Trwało to i trwało, ale w końcu dotrwałeś i dociągnąłeś do końca. Brawo 

- maveric004
- Turbo-Team