BMW E21 1980r by PERLIK - str. 15 1,8is turbo
- Michał_Małecki
- Forumowicz
- Imię: Michał
- Kontakt:
-
- Turbo-Team
- Imię: Łukasz
Re: E21 1980r BY PERLIK
Że niby co / kto ? JaMichał_Małecki pisze:Awesome!

Co ty jeszcze nie. Planowałem jakoś na dniach walczyć z elektryką ale znowu lipa bo na dniach mam kolejne szkolenie i zaraz poligon tak, że mało czasu mam na zabawy w garażumcgiver pisze:odpalałes to już ?

BMW e28
-
- Turbo-Team
A wiec wziąłem się dzisiaj za elektrykę. Mimo że jest to dla mnie najgorsza robota postanowiłem coś podziałać bo. Na początek Michał wytłumaczył mi co gdzie i jak ma być podłączone by coś zatrybiło. No i ja dzielnie podłączałem te cholerne kabelki, mało tego udało mi się zrobić by silnik kręcił ze stacyjki, jest iskra ale nie pali. No i tu już nie mam pojęcia co dalej zrobić.
AA ! silnik kręciłem bez kompresora, zdjąłem pasek by było mu lżej, Co może jeszcze być nie tak ? Czujniki wału i wałków podłączone nie tak ?? Jak rozróżnić który czujnik gdzie idzie ??
AA ! silnik kręciłem bez kompresora, zdjąłem pasek by było mu lżej, Co może jeszcze być nie tak ? Czujniki wału i wałków podłączone nie tak ?? Jak rozróżnić który czujnik gdzie idzie ??
BMW e28
-
- Turbo-Team
- Imię: Rafał
czujnik wału to ostatnia wtyczka na szkielecie wiązki.
wałka przedostatnia wtyczka
w e34 tak jest
niewiem jaka masz wiązke ale w e36 powinno byc tak samo
wałka przedostatnia wtyczka
w e34 tak jest
niewiem jaka masz wiązke ale w e36 powinno byc tak samo
-
- Turbo-Team
-
- Turbo-Team
Jutro postaram się wrzucić jakiś filmik z odpalenia, dzisiaj nie chciałem juz nic kręcić bo sąsiedzie śpią he he he. Po zmieniałem wtyczki od czujników, iskra pokazała się fest, zakręciłem i odpalił w miare ładnie (bez tłumików).
BMW e28
-
- Turbo-Team
pierd...
, jednak jesteś pierwszy
. jak smiga? jak go docierasz?

-
- Turbo-Team
Może i pierwszy ale to Twój patent był no i bez Waszej pomocy pewnie bym jeszcze dłuuuuugo tego nie odpalił.mcgiver pisze:pierd..., jednak jesteś pierwszy
Jak śmiga to nie wiem bo nie mam jeszcze wału założonego, półosiek i hamulców na tył.
Co do docierania, hmmm mineralnym olejem go zalałem, postaram się pojeżdzić na nim parę km wyleje i zaleje jakiś dobry olej. Powinno być dobrze.
BMW e28
-
- Turbo-Team
no fakt moze i mój przepis na tego strokera , ale wyjatkowo długo sie z tym pier....perlik pisze:Może i pierwszy ale to Twój patent był no i bez Waszej pomocy pewnie bym jeszcze dłuuuuugo tego nie odpalił.mcgiver pisze:pierd..., jednak jesteś pierwszy
Jak śmiga to nie wiem bo nie mam jeszcze wału założonego, półosiek i hamulców na tył.
Co do docierania, hmmm mineralnym olejem go zalałem, postaram się pojeżdzić na nim parę km wyleje i zaleje jakiś dobry olej. Powinno być dobrze.

-
- Turbo-Team
Jutro mam wolne tak że złoże układ paliwowy do kupy, założę kolektory odpalę i cykne jakiś filmik.
Dokładnie oby żyło długo i szczęśliwie he he he
Dokładnie oby żyło długo i szczęśliwie he he he
BMW e28
-
- Turbo-Team
No wiec poskładałem układ paliwowy tak jak ma być i postanowiłem odpalić. Na razie bez kompresora, sama seria. Krótki filmik (sorki ale nie wiem jak to dodać by było mozna odrazu oglądać)
http://www.youtube.com/watch?v=AxCB3J_h53E" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=AxCB3J_h53E" onclick="window.open(this.href);return false;
BMW e28
-
- Turbo-Team
Re: E21 1980r BY PERLIK - odpalony !
nie trzymaj go na wolnych obrotach tylko odrazu na średnich zeby sie pierscienie dobrze dotarły
.
juz sie tyle o tym naczytałem ze szok .

-
- Turbo-Team
OKI ! dzieki za info.mcgiver pisze:nie trzymaj go na wolnych obrotach tylko odrazu na średnich zeby sie pierscienie dobrze dotarły.
Ps. moze stać taki odpalony i pracować na biegu jałowym czy lepiej nie ?
A ! i jak sprawdzić czy silnik ma dobre smarowanie ? nie mam żadnego czujnika ani zegaru podpiętego.
BMW e28
-
- Turbo-Team
na sr jest duzo na ten temat tylko ze tam szukajka chyba nie działa
a tu temat z naszego forum
http://turbobmw.pl/viewtopic.php?f=2&t= ... docieranie" onclick="window.open(this.href);return false;
a tu temat z naszego forum
http://turbobmw.pl/viewtopic.php?f=2&t= ... docieranie" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Turbo-Team
O docieraniu troszkę poczytałem i już wiem co i jak.
Dzisiaj odpaliłem rekina z kompresorem, no i zaczęły się schodki.
Po pierwsze kompresor mam wsadzony pod kątem (prawie takim samym co ma silnik) wcześniej nie myślałem o tym ale czy on może tak siedzieć ? Ciekawi mnie fakt czy pod takim kątem ma on smarowanie odpowiednie ? Smarowanie ma wewnętrzne, jest tam zalane ok 250 ml oleju.
Po drugie zapewne za mała jest powierzchnia styku paska z kompresorem bo przy zamkniętej przepustnicy troszkę się ślizga i zaczyna go upalać.
No i po trzecie jak jest zamknięta przepustnica a silnik chodzi to zasysa mi sylikony strasznie. Wiadomo silnik ciągnie powietrze a kompresor go blokuje przy zamkniętej przepustnicy, ale czy w tym wypadku silnik krokowy nie powinien pompować troszkę powietrza tak by starczyło do pracy na wolnych obrotach ?
Założyłem dzisiaj też tymczasowy tłumik bo bez to nie robota, koncówka wychodzi z lewej strony przed tylnym kołem
Dzisiaj odpaliłem rekina z kompresorem, no i zaczęły się schodki.
Po pierwsze kompresor mam wsadzony pod kątem (prawie takim samym co ma silnik) wcześniej nie myślałem o tym ale czy on może tak siedzieć ? Ciekawi mnie fakt czy pod takim kątem ma on smarowanie odpowiednie ? Smarowanie ma wewnętrzne, jest tam zalane ok 250 ml oleju.
Po drugie zapewne za mała jest powierzchnia styku paska z kompresorem bo przy zamkniętej przepustnicy troszkę się ślizga i zaczyna go upalać.
No i po trzecie jak jest zamknięta przepustnica a silnik chodzi to zasysa mi sylikony strasznie. Wiadomo silnik ciągnie powietrze a kompresor go blokuje przy zamkniętej przepustnicy, ale czy w tym wypadku silnik krokowy nie powinien pompować troszkę powietrza tak by starczyło do pracy na wolnych obrotach ?
Założyłem dzisiaj też tymczasowy tłumik bo bez to nie robota, koncówka wychodzi z lewej strony przed tylnym kołem

BMW e28