Mam zamiar zbudować silnik M52 stroker na 3.0 doładowany kompresorem Rotrex C38-91. Będzie to w budzie E30 kabrio. Auto zastosowanie do street i szpanowanie na zlotach :P (ma być cichym killerem).
W budzie aktualnie jest M52B28 ze zmienionym kolektorem dolotowym z M50B25, przepustnica z M62B44 i zrobiony wydech z baranami (TA-Technix). Legitymuje się mocą na dzień dzisiejszy 225 km i 280 nm.
Cel to bez awaryjny silnik który będzie maił 350 km++
Z części które już mam to wał do strokera z M54B30 (tłoki i korby też mam ale raczej pójdzie kucizna), itb z S54 wraz z potrzebnymi adapterami do montażu. Na razie przepustnice chcę zostawić na lince.
Planuję kupić wałki od Świątka 268/256 (29680/29690) i do tego wzmocnione sprężyny supertecha (lub jakąś inną alternatywę), chciałbym ten silnik zakręcić do 7500-7700. Oczywiście głowica pójdzie do obróbki wraz z portingiem. Czy znacie jakąś alternatywę do sprężyn supertecha które pozwolą zakręcić ten silnik wyżej i nie zaczną zawory pływać przy doładowaniu?
Na pewno chcę kupić kute korby i zastanawiam się nad kutymi tłokami. Co do kutych tłoków zastanawiam się czy wziąć odprężające na 8,5:1 czy zostać na seryjnym tłoku (tylko kutym, kompresja 10,2:1). No i tutaj mam pytanie w jaką kompresję celować i jak ją uzyskać? Chciałbym w ten silnik dmuchać około 1 bara.
Mam dylemat co do intercoolera bo nie chciał bym go zakładać (brak miejsca na niego, auto posada klime, nie chcę cięć w budzie ma być estetycznie) ale przy 1 barze doładowania już mogą być spore temperatury. Tam gdzie ma być kompresor jest tez pompa ABS ale ją przeniosę w miejsce akumulatora, a akumulator ląduje w bagażniku. Więc tutaj trochę zrobię miejsca na rury. Teraz przy zakładaniu ITB będę sprawdzał czy da radę trochę przesunąć bliżej silnika chłodnicę wody i ile miejsca ugram na IC (czy w ogóle jest realna wciśnięcie tam IC).
Mam też problem ze znalezieniem łapy pod kompresor rotrexa.
Chcę to wystroić na MaxxEcu.
Wszelkie rady i spostrzeżenia mile widziane. Proszę nie hejtować, pierwszy raz buduję tak gruby projekt, trochę nad specem tego pieca już siedzę i zanim zacznę zamawiać już rzeczy mile wysłucham konstruktywnej krytyki i rad.
Poniżej zdjęcia pacjenta do którego pójdzie piec.